Ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί τελεί υπό παραίτηση, έπειτα από νέες αποκαλύψεις για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας της ΕΕ για τα σύνορα έχει υποβληθεί, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται σήμερα, 29 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φαμπρίς Λετζερί έχει τεθεί υπό έλεγχο για τον φερόμενο ρόλο του στις λεγόμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών, από το 2015. Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που η OLAF, ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης, είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα πλήρη πορίσματα της μακροχρόνιας έρευνάς της για την Frontex.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από έρευνα των Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik και Le Monde για την εμπλοκή της Frontex σε φερόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων, με βάση πληροφορίες από το database του ίδιου του οργανισμού, σύμφωνα με τον Guardian.

Σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο κατάφεραν και αποβιβάστηκαν από τις λέμβους, αλλά στη συνέχεια μπήκαν σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες και αφέθηκαν στη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στις 28 Μαΐου του 2021, μια ομάδα σχεδόν 50 αιτούντων ασύλου, που είχαν αποβιβαστεί στο νησί της Λέσβου επικοινώνησαν με τη νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report, στέλνοντας φωτογραφίες και μήνυμα στο WhatsApp, που έδειχνε την τοποθεσία τους κοντά στη Μυτιλήνη.

Ώρες αργότερα, κάποιοι από την ομάδα βρέθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή στη θάλασσα μέσα σε πορτοκαλί σωσίβιες σχεδίες. Αυτή η υπόθεση καταγράφηκε αργότερα στη βάση δεδομένων της Frontex ως «αποτροπή αναχώρησης».

Δύο πηγές της Frontex ισχυρίστηκαν σε δημοσιογράφους ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο καταλήγουν στη βάση δεδομένων Jora να αναφέρονται ως «αποτροπή αναχώρησης». Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει ως «συστηματικά» τα pushback προσφύγων στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα και η Frontex αρνούνται τους ισχυρισμούς αυτούς και λένε ότι ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τέτοιες αναφορές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» μέρος του προϋπολογισμού της Frontex όσο διερευνώνται οι ισχυρισμοί.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης