Με ένα «τραβηγμένο» αστείο σε βάρος του Αζέρου προέδρου, Ιλχάμ Αλίγιεφ, επιχείρησε να περιγράψει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τις δυσκολίες στις σχέσεις Ε.Ε. – Αζερμπαϊτζάν.

«Σας ευχαριστώ, να έχετε μια ωραία μέρα» τόνισε ο κ. Γιούνκερ στους δημοσιογράφους στο τέλος συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι «θα συναντήσω τώρα τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, οπότε το ευχάριστο κομμάτι της ημέρας τελείωσε».

Ο κ. Αλίγιεφ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με αντικείμενο την κατασκευή νέων αγωγών για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο κ. Αλίγιεφ -πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν από το 2003- κατηγορείται στη χώρα του για συγκεντρωτισμό, επιβολή αυστηρών περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και μέτρων καταστολής των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής από το 2014, συχνά ξεφεύγει από το διπλωματικό πρωτόκολλο, χρησιμοποιώντας το αιχμηρό, ορισμένες φορές, χιούμορ του.

Την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ε.Ε., ο κ. Γιούνκερ απάντησε: «Εγώ».

Τον Μάιο του 2015 όταν ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, υποδεχόμενος σε σύνοδο κορυφής της Ρίγας τους ηγέτες των κρατών-μελών, είπε στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν: «Καλώς τον δικτάτορα.»