Οι ΗΠΑ έφεραν στην πραγματικότητα το τέλος στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, επειδή η Ουάσινγκτον δεν συμβιβάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ διαπραγματεύονται για τη σύναψη της διατλαντικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (TTIP) εδώ και τρία χρόνια. 

Εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν δήλωσε πάντως σήμερα στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ότι οι συνομιλίες για την TTIP σημειώνουν πρόοδο.

«Στην ουσία οι Αμερικανοί έφεραν το τέλος στην TTIP. Δεν βλέπω οποιαδήποτε επιθυμία να συμβιβαστούν με τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας προσέθεσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία για την «TTIP» πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο Γκάμπριελ σημείωσε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως «αν οι Αμερικανοί δεν μετακινηθούν προς τους Ευρωπαίους, τότε η Ευρώπη δεν μπορεί να συμφωνήσει να δώσει ένα ‘φως για την TTIP’». Κατόπιν τούτου, το σχέδιο -τουλάχιστον όπως ήταν προγραμματισμένο για φέτος- έχει αποτύχει, υπογράμμισε.