Ο Μαξιμίλιαν Κρα είναι ο κορυφαίος υποψήφιος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για τις επόμενες ευρωεκλογές. «Δεν πιστεύει ότι βασανίζονται και διώκονται οι [τουρκικής καταγωγής] Ουιγούροι, όπως και άλλες μειονότητες εκεί, αλλά αυτό είναι παράδοξο: πρόκειται για άνθρωπο που έχει ζήσει στην Κίνα, αφού μετά το διδακτορικό του στη Δρέσδη σπούδασε στο Χονγκ Κονγκ και στη Σαγκάη, ενώ δεν κρύβει το πάθος του για το κομμουνιστικό καθεστώς, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος πολιτεύεται με ένα ακροδεξιό κόμμα». Τα παραπάνω έγραψε η Repubblica.

Οι Ιταλοί προσπάθησαν να κατανοήσουν τον μηχανισμό του απίθανου συγκερασμού των αντιθέτων: «Πέρα απ’ όλα, πέρα από τον αντικομμουνισμό της Εναλλακτικής, υπάρχουν σημαντικά ενωτικά στοιχεία. Τα χρήματα. Η έρευνα του ιστοτόπου T-online έδειξε ότι στο περιβάλλον του Κρα και κυρίως στο γραφείο του στις Βρυξέλλες, εισρέει χρήμα από την Κίνα. Αυτό το σκάνδαλο μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Εναλλακτική». Το πάρε-δώσε με την Κίνα, πάντως, δεν είναι καινούργια ιστορία για τον Κρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω φίλους στην Κίνα»: έτσι δικαιολογήθηκε ο ακροδεξιός πολιτικός το 2018, όταν πέταξε στη Σαγκάη, λίγο πριν γίνει ευρωβουλευτής πρώτη φορά για λογαριασμό της AfD. «Είχε πάει να πάρει οδηγίες από το Πεκίνο; Το βέβαιο είναι ότι στη συνέχεια συμμετείχε σε μια πρωτοβουλία για τον Δρόμο του Μεταξιού, διοργανωμένη από το Διεθνές Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας – οργάνωση που, σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, είναι τμήμα του κινεζικού κατασκοπευτικού δικτύου».

Ακολούθησε έκθεση πεπραγμένων του Κρα: «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει απογοητεύσει τις προσδοκίες των κινέζων φίλων του. Πάντα καταψήφιζε ψηφίσματα που καταδίκαζαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή την καταστολή των μειονοτήτων. Εγινε και αντιπρόεδρος της ανησυχητικής ‘‘Ομάδας Φιλίας ΕΕ-Κίνας’’, η οποία περιελάμβανε μέλη πολλών κομμάτων. Το Politico αποκάλυψε τις φιλοκινεζικές δραστηριότητές της. Ο Κρα συμμετείχε και στην επιτροπή των σινοευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων μέχρι το 2020, περί επενδυτικής συμφωνίας, η οποία κατόπιν ματαιώθηκε λόγω Covid».

Το 2019 ο Κρα «πέταξε ξανά στην Κίνα για επαφές έξι ημερών με κινέζους κατασκόπους» συνέχισε η Repubblica. «Τα χρήματα για το ταξίδι του τα έβαλε ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Huawei. Ο Κρα, αμυνόμενος, είπε ότι συνάντησε μόνο τρεις διπλωμάτες που είναι ειδικοί στα θέματα της Γερμανίας. Ομως ο T-online λέει ότι είδε κατασκόπους. Τέλος, υπάρχει ένα μυστηριώδες πρόσωπο στη ζωή του Κρα, ο πανταχού παρών κινέζος βοηθός του Τζιάν Τζι, καθοριστικός για τη σχέση του Κρα με το Πεκίνο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ιταλοί χαρακτήρισαν «κινεζική σκιά» του Κρα τον Τζιάν Τζι και σημείωσαν ότι ο ευρωβουλευτής τον υπερασπιζόταν πάντα, κατηγορώντας τους επικριτές του για ρατσισμό. Πρόκειται για έναν πρώην συμμαθητής του στη Δρέσδη, για αυτόν που οργάνωσε το επίμαχο ταξίδι του Κρα στην Κίνα το 2018. «Το 2021 προσπάθησε να πείσει τους ευρωβουλευτές να πάνε στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κίνας. Από το 2019 είναι επίσημα διαπιστευμένος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως βοηθός του Κρα. Αλλά μια από τις πιο ανησυχητικές πτυχές του Τζιάν Τζι είναι ότι εδώ και χρόνια επιχειρεί να διεισδύσει σε αντικυβερνητικές οργανώσεις κινέζων αντικαθεστωτικών στην Ευρώπη».

Πηγή: La Repubblica

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης