Δύο Αμερικανίδες όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» σήμερα, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.  Πρόκειται για μία Αμερικανίδα 60 ετών, την Τζούντιθ Ραάναν και την κόρη της 18 ετών, Νάταλι Ραάναν, που ζουν στο Σικάγο και οι οποίες απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες των δύο γυναικών, από τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail και το αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι αυτή η κίνησε έγινε ως απάντηση στις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κατάρ και για να «αποδειχθεί στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».  Οι δύο όμηροι βρίσκονται υπό την επιτήρηση του Ερυθρού Σταυρού και έφτασαν στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μητέρα και κόρη είναι καθ’ οδόν για μια στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, αφού τις παρέλαβαν νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας στα σύνορα με τη Γάζα.

Την είδηση μετέδωσαν αρχικά το αγγλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. Εν συνεχεία, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι η Χαμάς απελευθέρωσε δύο από τους ομήρους που κρατούσε, όπως μετέδωσαν το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 News και η δημόσια τηλεόραση Kan. Παράλληλα το γεγονός επιβεβαίωσε και η Haaretz.

 

Δείτε live εικόνα από το μέτωπο

 

 

Jerusalem Post: Η Χαμάς απελευθέρωσε τις δύο Αμερικανίδες επειδή η μητέρα είναι σε κακή κατάσταση

Δύο Αμερικανοϊσραηλινές όμηροι που κρατούνταν από τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Η Τζούντιθ και η Νάταλι Ραάναν «βρίσκονται στο δρόμο της εξόδου», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Απελευθερώνονται για «ανθρωπιστικούς λόγους» επειδή η υγεία της μητέρας είναι σε κακή κατάσταση, είπε η ίδια πηγή.

Η Τζούντιθ  και η Νάταλι Ραάναν, μητέρα και κόρη από το Ιλινόις των ΗΠΑ, επισκέπτονταν συγγενείς στο Κιμπούτς Nahal Oz όταν δέχτηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Ένας γείτονας είπε στην οικογένεια ότι είδε μαχητές της Χαμάς να παίρνουν την Τζούντιθ, 60 ετών και τη Νάταλι, 18 ετών, από το σπίτι, μετέδωσε το ABC7 στο Σικάγο.

Οι δυο τους ζουν στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών και πήγαν στο Ισραήλ για να γιορτάσουν τα γενέθλια της Τζούντιθ. Η Shari Cohen, η αδερφή της Τζούντιθ, είπε: «Δεν έχουμε ιδέα ποια είναι η κατάστασή τους, πού κρατούνται και θέλουμε απλώς να επιστρέψουν σε εμάς». Η Τζούντιθ και η Νάταλι είναι μέλη μιας οικογένειας που υπέστη μεγάλες απώλειες στο συμβάν, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Δύο από τα μέλη της οικογένειας δολοφονήθηκαν και δέκα από αυτά αναγνωρίστηκαν ως απαχθέντες ή αγνοούμενοι, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Χαμάς ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να απελευθερώσει κάποιους ομήρους

Υπενθυμίζεται πως σε μια νέα πρόταση για απελευθέρωση ομήρων προέβη η Χαμάς νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, 20 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, η ισλαμιστική οργάνωση προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους από τους 200 περίπου ομήρους της, με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC.

Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει να έρθει σε τέτοιο διακανονισμό με τη Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε από πλευράς του ότι η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί. Πάνω από 20 από τους ομήρους είναι κάτω των 18 ετών, ενώ 10 με 20 από αυτούς είναι άνω των 60 ετών, αναφέρει το CNN.

Ο IDF εκτιμά ότι ο αριθμός των αγνοουμένων κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ανθρώπων, ενώ ένας εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, δήλωσε σε βίντεο τη Δευτέρα ότι ο αριθμός ήταν τουλάχιστον 250.

Ο Αμπού Ομπάιντα είπε ότι οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ κρατούν περίπου 200 ομήρους, ενώ οι υπόλοιποι κρατούνται από άλλους «μαχητικούς σχηματισμούς» στη Γάζα. Το στέλεχος της Χαμάς υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των ομήρων «λόγω των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης