Η μελλοντική ενσωμάτωση του Δημοσιονομικού Σύμφωνου (Δ.Σ.) στο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε μια αρκετά έντονη συζήτηση σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργου.

Τη διεξαγωγή της συζήτησης ζήτησε η πολιτική ομάδα των ευρωσκεπτικιστών «Ευρώπη Ελευθερίας και ‘Αμεσης Δημοκρατίας» τους δε, λόγους πραγματοποίησής της παρουσίασε ο Ιταλός ευρωβουλευτής Μάρκο Βάλι (από το ιταλικό κόμμα των 5 αστέρων).

Παίρνοντας τον λόγο ο ευρωβουλευτής, εξήγησε ότι μια τέτοια ενσωμάτωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, δένει για πάντα τα χέρια των κρατών μελών.

«Πρόκειται για εργαλεία εκβιασμού» εξήγησε «κατά των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, κατά των εθνικών συνταγμάτων των χωρών μας και ακόμα κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας στην οποία θα έπρεπε να βασίζεται η Ευρωπαϊκή μας Ένωση. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για αυτή τη δημοσιονομική συνθήκη. Αυτό το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να είχε αρνηθεί τις πολιτικές λιτότητας το 2012. Τότε δεν μπορέσαμε να το κάνουμε. Σήμερα όπως μπορούμε» τόνισε ο Μάρκο Βάλι.
Εκ μέρους του Συμβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας, Μάτι Μαασίκας αναγνώρισε ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης του Δ.Σ. στην ευρωπαϊκή νομοθεσία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εξήγησε ότι στο συμβούλιο ECOFIN του Μαρτίου 2017 έγινε η πρώτη ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτού, με βάση μια έκθεση της Επιτροπής. Σύμφωνα με την έκθεση, όλες οι χώρες-μέλη έχουν προσαρμόσει το δημοσιονομικό τους πλαίσιο, στις απαιτήσεις του Δ.Σ.

Προτάσεις για μια βαθύτερη μελέτη του τομέα, και το θέμα της ενσωμάτωσης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο.

«Πρόκειται για μια σημαντική προθεσμία, για τη μετάβαση στην επόμενη φάση οικονομικής διακυβέρνησης» τόνισε ο κ. Μαασίκας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι «το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των διακρατικών συνθηκών για τη διακυβέρνηση της ΕΕ».

Ο ίδιος εξήγησε, ότι το Δ.Σ. υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2012 από 22 κράτη-μέλη που έχουν δεσμευτεί επ’ αυτού, στοχεύει στη δημοσιονομική πειθαρχία και λειτουργεί συμπληρωματικά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ