Η Γερμανική κυβέρνηση παρέδωσε το πρώτο φορτίο σύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Τσεχία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής για την οποία η Τσεχία θα στείλει εξοπλισμό σοβιετικής εποχής στο Κίεβο.

Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το Βερολίνο δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία στο στρατιωτικό μέτωπο, αλλά ενώ έχει στείλει ισχυρά συστήματα αεράμυνας στη χώρα, αποφάσισε να ποντάρει σε ένα περίπλοκο σύστημα ανταλλαγής αλυσίδων για τα άρματα μάχης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή ο σύγχρονος εξοπλισμός θα απαιτούσε πολύ μεγάλη εκπαίδευση στην Ουκρανία και η παράδοση από άλλα κράτη θα ήταν ταχύτερη, η Γερμανία ζήτησε από τις χώρες να στείλουν άρματα μάχης σοβιετικής εποχής στη χώρα, για τα οποία τους υποσχέθηκε πιο σύγχρονο εξοπλισμό, όπως τα Leopard 2.

Για να τιμήσει το πρώτο μέρος της αλυσίδας ανταλλαγής με την Τσεχία, η Γερμανία παρέδωσε το πρώτο από τα δώδεκα άρματα μάχης Leopard 2 που θα αντικαταστήσουν τα άρματα T-72 της σοβιετικής εποχής που έστειλε η Τσεχία στην Ουκρανία, στο Olomouc την Τετάρτη. Μέχρι το τέλος του 2023, οι Τσέχοι θα παραλάβουν άλλα 13 Leopard 2 και ένα άρμα περισυλλογής, το Buffalo.

Η Γερμανία, ενώ έχει συνάψει αλυσιδωτές συμφωνίες ανταλλαγής παρόμοιου είδους με την Ελλάδα και τη Σλοβακία, έχει δεχθεί σκληρή κριτική για το ότι η διαδικασία δεν είναι τελικά τόσο γρήγορη και ότι η Ουκρανία φέρεται να λαμβάνει υποδεέστερο εξοπλισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανταλλαγή Γερμανίας-Ελλάδας-Ουκρανίας, για παράδειγμα, το Κίεβο παρέλαβε άρματα μάχης BMP-1 ηλικίας 50 ετών, τα οποία, σε αντίθεση με τα πιο σύγχρονα άρματα μάχης της Γερμανίας, προσφέρουν ελάχιστη προστασία στο πλήρωμά τους.

«Η κυκλική ανταλλαγή Marder με BMP-1 δεν έχει καμία σχέση με την υποστήριξη της Ουκρανίας. Αυτή η κυκλική ανταλλαγή βοηθάει την Ελλάδα και βοηθάει το SPD. Διαφορετικά, δεν βοηθάει κανέναν», δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και ανώτερος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, Γκούσταβ Γκρέσελ.

Πηγή:Euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης