Αφιερωμένο στα 235 χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που ανακάλυψε το στηθοσκόπιο είναι το σημερινό doodle της Google.

Ένας θρύλος λέει ότι η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε όταν ο Λενέκ είδε παιδιά να παίζουν στον δρόμο με καλάμια​

Ο Ρενέ Λενέκ γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου 1826. Ο Λενέκ θεωρείται ότι άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων. Μέχρι τον 19ο αι. η διαδικασία γινόταν με το αφτί του ιατρού τοποθετημένο πάνω στον θώρακα του ασθενούς. Ο Γάλλος ιατρός και φυσικός σκέφτηκε να παρεμβάλει μεταξύ του αφτιού και του ασθενούς φύλλα χαρτιού τυλιγμένα σε ρολό.

Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα, κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αφτί) στηθοσκόπιο, που καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους, ενώ ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία ιατρού και ασθενούς -ειδικά όταν ο άρρωστος ήταν γυναίκα και ο ιατρός έπρεπε να ακουμπήσει το κεφάλι του στο στήθος της.

Όπως παρατήρησε ο Λενέκ, μάλιστα, η νέα μέθοδος ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και στην ακρόαση υπέρβαρων. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο χρόνια για να μπει η εφεύρεση στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine». Ένας θρύλος λέει ότι η ιδέα για το στηθοσκόπιο γεννήθηκε όταν ο Λενέκ είδε παιδιά να παίζουν στον δρόμο με καλάμια. Ο εφευρέτης του στηθοσκοπίου ασχολήθηκε και με τη φυματίωση και τον τρόπο με τον οποίο αυτή προσβάλλει τους πνεύμονες.

Μετά τον θάνατό του, το 1850 κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε ιατρού και πηγή έμπνευσης για μικρά παιδιά που ονειρεύονται να βοηθούν συνανθρώπους τους με προβλήματα υγείας, όταν μεγαλώσουν.