Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε την Τρίτη ότι η Κίνα δεν έχει ιστορικά δικαιώματα επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας με την απόφαση αυτή τις Φιλιππίνες που είχαν προσφύγει κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)» ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Απορρίπτει την απόφαση η Κίνα

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι ούτε αποδέχεται ούτε αναγνωρίζει την απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου για διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Η απόφαση είναι άκυρη» ανακοίνωσε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η εδαφική κυριαρχία και τα ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεαστούν από αυτές τις αποφάσεις. Η Κίνα αντιτίθεται και ουδέποτε θα δεχτεί οποιαδήποτε αξίωση ή ενέργεια βάσει αυτών των αποφάσεων» τονίζεται στην ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Ιάπωνας ΥΠΕΞ: Η απόφαση είναι οριστική και νομικά δεσμευτική

Η απόφαση του Διαρκούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα είναι οριστική και νομικά δεσμευτική, και τα μέρη της υπόθεσης θα πρέπει να συμμορφωθούν, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα.

Ο υπουργός ανέφερε πως η Ιαπωνία υποστηρίζει με συνέπεια τη σημασία της κυριαρχίας του δικαίου και τη χρήση ειρηνικών μέσων, και όχι τη χρήση δύναμης εξαναγκασμού, στην αναζήτηση μιας διευθέτησης στις θαλάσσιες διαμάχες.