Ξεκάθαρος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ιράν, υπογραμμίζοντας πως τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα.

«Η απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλλει εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο δεν πρόκειται να βελτιώσει την κατάσταση», τόνισε ο Sergei Lavrov.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μόσχα θα προσπαθήσει να αποτρέψει το Ιράν και τη Δύση από το να κάνουν αντιπαραγωγικές ενέργειες και θα επιδιώξουν την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες πως η Τεχεράνη επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και την ομάδα 5+1 (τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, συν τη Γερμανία).

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις σχεδόν δύο μηνών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν τη Δευτέρα την επιβολή απαγόρευσης εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη, αναβάλλοντας όμως, μετά από πιέσεις της Ελλάδας, την έναρξη εφαρμογής του μέτρου για την 1η Ιουλίου για προϋφιστάμενα συμβόλαια.

Επιπλέον, το Συμβούλιο, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες που είχε διατυπώσει η χώρα μας για τις επιπτώσεις του εμπάργκο στην ελληνική αγορά, υιοθέτησε ισχυρή ρήτρα αναθεώρησης, ενσωματωμένη στη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας, μέχρι την 1η Μαΐου τα εν λόγω μέτρα θα αξιολογηθούν, με βάση τη διαθεσιμότητα προμηθειών και τις οικονομικές συνθήκες σε τρίτες, πλην του Ιράν, χώρες, με γνώμονα τη διασφάλιση ομαλής προμήθειας πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων για τις χώρες της Ευρώπης που εισάγουν μεγάλο ποσοστό των πετρελαϊκών προμηθειών τους από το Ιράν. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο και η Επιτροπή δεσμεύθηκαν να αναλάβουν κάθε απαραίτητη δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα επιβολής εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο είχε ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο της 1ης Δεκεμβρίου 2011, με τα περισσότερα κράτη- μέλη να πιέζουν για την άμεση επιβολή των μέτρων.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, είχε τονίσει τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες της Ελλάδας για τις συνέπειες του μέτρου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης εισάγουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε πετρέλαιο από το Ιράν.

Η ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλής τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με αντίστοιχους οικονομικούς όρους, και υπογράμμιζε την ανάγκη να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αξιολόγηση των συνεπειών του μέτρου και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών προμήθειας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την υιοθέτηση πλέον πεντάμηνης αναβολής της εφαρμογής του εμπάργκο για προϋφιστάμενα συμβόλαια, αλλά και της ενσωμάτωσης της ρήτρας αναθεώρησης στην απόφαση, η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της για τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Συμβούλιο, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί εντός της ημέρας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
E.E.: Σήμερα «κληρώνει» για το ιρανικό πετρέλαιο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012, 06:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης