Η Μιανμάρ κατηγόρησε το Μπανγκλαντές ότι καθυστερεί την έναρξη της διαδικασίας επαναπατρισμού εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων Ροχίνγκια, καταγγέλλοντας ότι η Ντάκα ακολουθεί αυτήν την τακτική προκειμένου να λάβει εκατομμύρια δολάρια διεθνούς βοήθειας.

Περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από τη Μιανμάρ για να γλυτώσουν από τις διώξεις του στρατού, ο οποίος σύμφωνα με τον ΟΗΕ επιδίδεται σε «εθνοκάθαρση», και έχουν ζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ζάου Χτάι, εκπρόσωπος της ηγέτιδος της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπατρισμού των προσφύγων ανά πάσα στιγμή, βάσει των όρων της συμφωνίας που είχε συναφθεί για την επιστροφή των Ροχίνγκια στη χώρα τη δεκαετία του 1990.

Ο Χτάι πρόσθεσε ότι το Μπανγκλαντές δεν έχει δεχθεί ακόμη τους όρους αυτούς.

Η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα ένα μνημόνιο για μεθοριακά περάσματα μεταξύ των δύο χωρών, όμως δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην αναβίωση της παλιάς συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χτάι συνέδεσε την καθυστέρηση του Μπανγκλαντές με τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στους Ροχίνγκια που ζουν σε τεράστιους καταυλισμούς προσφύγων.

«Αυτήν τη στιγμή έχουν 400 εκατομμύρια δολάρια. Προκειμένου να λάβουν το ποσό αυτό, φοβόμαστε ότι θα καθυστερήσουν το πρόγραμμα επαναπατρισμού των προσφύγων» επεσήμανε ο Χτάι.

Από τη μεριά του, το Μπανγκλαντές εξέδωσε μια ανακοίνωση την προηγούμενη Πέμπτη, στην οποία ανέφερε ότι η Μιανμάρ δεν συμφώνησε σε 10 από τα σημεία που πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Ασαντουζαμάν Χαν στις συνομιλίες της προηγούμενης εβδομάδας. Το βασικότερο ήταν η πλήρης εφαρμογή των συστάσεων μιας Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πολιτεία Ραχίν, της οποίας πρόεδρος είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Άναν, για τη βιώσιμη επιστροφή των προσφύγων.

Ο Χαν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης του Μπανγκλαντές την Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να σχηματίσουν μια κοινή ομάδα εργασίας, όμως πρόσθεσε ότι αυτή θα μπορέσει να συσταθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Αμπούλ Χάσαν Μάχμουντ Άλι, όταν αυτός μεταβεί στη Μιανμάρ για συνομιλίες, στις 30 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί τον επαναπατρισμό όσων Ροχίνγκια μπορούν να αποδείξουν ότι ζούσαν στη χώρα, όμως αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς η μουσουλμανική αυτή μειονότητα είναι περιθωριοποιημένη και οι περισσότεροι δεν διαθέτουν νόμιμα χαρτιά. Παράλληλα δεν τους αναγνωρίζεται η υπηκοότητα της Μιανμάρ, αν και πολλοί ζουν εκεί επί πολλές δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης