Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξακολουθήσει να ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, αφού η Ρωσία δεν κατάφερε να πείσει τον ΟΗΕ να στηρίξει το αίτημά της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι όλοι θα έπρεπε να ενδιαφέρονται να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι ένοχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να επιμένουμε για μια τέτοια διεθνή έρευνα», επεσήμανε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, χωρίς να διευκρινίσει τα επόμενα βήματα της Μόσχας.

Χθες Δευτέρα η Ρωσία δεν κατάφερε να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βαλτική Θάλασσα.

Μόνο η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία υποστήριξαν το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επέλεξαν να απόσχουν. Για την έγκριση ψηφίσματος απαιτούνται εννέα θετικές ψήφοι, χωρίς να υπάρξει βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η Ρωσία δέχθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «με λύπη».

«Πιστεύουμε ότι όλοι θα πρέπει να ενδιαφέρονται για μια αντικειμενική έρευνα στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη, όλοι όσοι μπορούν να ρίξουν φως στο ποιος ζήτησε και ποιος διέπραξε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια», υπογράμμισε.

Οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream σημειώθηκαν στις ΑΟΖ της Σουηδίας και της Δανίας. Τον προηγούμενο μήνα, οι αρχές της Δανίας και της Γερμανίας γνωστοποίησαν ότι οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη και έχει ενημερωθεί σχετικά η Μόσχα. Σε κοινή επιστολή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι «οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονταν σε δολιοφθορά». «Πράξεις δολιοφθοράς» τις έχουν χαρακτηρίσει επίσης οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών σε εθνικό επίπεδο. Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης