Η Ρωσία διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι δεν αποτελεί «απειλή» για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δύο χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που έχει προσκρούσει στις ενστάσεις της Τουρκίας.

Το Ελσίνκι επεσήμανε την Τετάρτη ότι η Τουρκία και ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν λάβει την απόφασή τους σχετικά με τη Φινλανδία, αν και προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία θα την ανακοινώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε εκφράσει επανειλημμένα τη θλίψη μας για αυτό τον προσανατολισμό προς την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, έχουμε πει επανειλημμένα ότι η Ρωσία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή για αυτές τις χώρες», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο σκανδιναβικές χώρες «δεν έχουν καμία διαφορά» με τη Ρωσία.

«Δεν μας έχουν απειλήσει ποτέ, δεν αποτελούμε κατά συνέπεια απειλή για εκείνους και δεν μπορούμε παρά να λυπούμαστε» για τη φιλοδοξία τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φινλανδία και Σουηδία αποφάσισαν να ενταχθούν στη Συμμαχία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, με το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να θεωρούν τη ρωσική εισβολή μεγάλη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Oι δύο χώρες υπέβαλαν τον περασμένο Μάιο αίτημα για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Τουρκία πρόβαλε ενστάσεις, κατηγορώντας και τις δύο χώρες ότι προσφέρουν καταφύγιο σε «τρομοκράτες» και ζητώντας την έκδοση κατηγορούμενων για «τρομοκρατία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης