Η Μόσχα θα συνεργαστεί στενότερα με τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), καθώς η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν προκαλεί κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν έχει προκαλέσει πονοκέφαλο για το ζήτημα της ασφάλειας στη Μόσχα, η οποία ανησυχεί για την εξάπλωση του ακραίου ισλάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε πως η Μόσχα έχει εντείνει τις επαφές της στους κόλπους του ΟΣΣΑ, μιας υπό τη Μόσχα συμμαχίας όπου μετέχουν έξι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα μέλη του ΟΣΣΑ σχετικά με το Αφγανιστάν… Αυτός είναι ο λόγος που η επικοινωνία μας εντός του ΟΣΣΑ θα πρέπει να ενισχυθεί», είπε ο υπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος να εισέλθουν σε γειτονικές χώρες ένοπλοι Αφγανοί έχει αυξηθεί έπειτα από την ταχεία κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αυτόν τον μήνα στο Αφγανιστάν, καθώς αποσύρονταν οι αμερικανικές δυνάμεις. Η διακίνηση ναρκωτικών είναι μια άλλη ανησυχία, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΣΣΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στο Κιργιστάν και στο Τατζικιστάν από τον Σεπτέμβριο ως τον Οκτώβριο, στις οποίες θα συμμετέχουν πολλές χιλιάδες στρατιώτες, εξαιτίας της κατάστασης στο Αφγανιστάν.

Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εξοπλισμό των στρατών του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Αφγανιστάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης