Η Ρωσία διένειμε στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες Παρασκευή σχέδιο απόφασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς το οποίο καλεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, καταδικάζει τη βία εναντίον των αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες.

Το κείμενο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καλεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι, να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και ασφαλής εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων που το έχουν ανάγκη από τον παλαιστινιακό θύλακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο απόφασης διανεμήθηκε στα υπόλοιπα 14 κράτη μέλη κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του ΣΑ για τη σύγκρουση, ιδίως για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που διεξήχθη χθες κεκλεισμένων των θυρών, εξήγησαν διπλωματικές πηγές.

Η κίνηση ακολουθεί τις εκκλήσεις διαφόρων χωρών στο Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αψήφησε τη διαταγή του ισραηλινού στρατού να φύγει προς νότο προτού εξαπολυθεί έφοδος εναντίον της Χαμάς, μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ με πάνω από 1.300 νεκρούς από το περασμένο Σάββατο.

Το ρωσικό κείμενο, έκτασης μιας σελίδας, αναφέρεται στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους, χωρίς να συμπεριλαμβάνει ρητή αναφορά στη Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν διαβουλεύτηκαν με όλους και δεν συμπεριλαμβάνει καν αναφορά στη Χαμάς, επομένως προφανώς δεν είναι σοβαροί ούτε ευθυγραμμίζονται με τις απόψεις των περισσοτέρων άλλων κρατών μελών» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε διπλωμάτης στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αναφερόμενος στους συντάκτες του σχεδίου.

Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία).

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά είναι προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στο ΣΑ, ασκούν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν σε κείμενα που κρίνουν ότι στρέφονται εναντίον του.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ή πότε η Ρωσία σκοπεύει να θέσει το σχέδιο απόφασης σε ψηφοφορία.

Μετά την αιφνιδιαστική και άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός της κήρυξε πόλεμο και στο σφυροκόπημα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο σε αντίποινα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι. Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης διεμήνυσε χθες ότι οι μέχρι στιγμής επιχειρήσεις ήταν «μόνο η αρχή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης