Το Ιράν απέρριψε την Τετάρτη τις επικρίσεις της Βρετανίας σχετικά με την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου απεικόνισης.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως οι Φρουροί της Επανάστασης εκτόξευσαν τον δορυφόρο απεικόνισης Noor 3, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά σε απόσταση 450 χιλιομέτρων από τη Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η εκτόξευση είναι «μια πολύτιμη επιτυχία», υποστήριξε ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί. Οι εικόνες που θα συλλέξει ο δορυφόρος «θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες» των Φρουρών της Επανάστασης σε ό,τι αφορά τη συλλογή πληροφοριών, συμπλήρωσε.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι οι δραστηριότητές του στον τομέα της αεροδιαστημικής αφορούν ειρηνικούς σκοπούς και δεν παραβιάζουν ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, κυβερνήσεις δυτικών χωρών εκφράζουν ανησυχία ότι τα ιρανικά προγράμματα εκτόξευσης δορυφόρων μπορεί να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων που θα είναι ικανοί ενδεχομένως να φέρουν πυρηνική γόμωση.

Την Τρίτη, η βρετανική κυβέρνηση επέκρινε την εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου, υπογραμμίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε «παρά τις κατ’ επανάληψη εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς το Ιράν να τερματίσει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του». «Οι ενέργειες του Ιράν καταδεικνύουν για άλλη μια φορά την περιφρόνησή του απέναντι στους διεθνείς περιορισμούς και υπογραμμίζουν τη σοβαρή απειλή που το καθεστώς αντιπροσωπεύει για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επίτευξη προόδου σε επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αεροδιαστημικής, είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί, καταδικάζοντας την «παρεμβατική» πολιτική του Λονδίνου.

Επικρίσεις για την εκτόξευση του ιρανικού δορυφόρου διατύπωσε σήμερα και το Βερολίνο. «Μαζί με τους εταίρους μας, είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο διπλωματικό μέσο για να μην επιτρέψουμε στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», αναφέρει η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επί χρόνια το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης