Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας έθεσε εκτός νόμου το μεγαλύτερο φιλο-κουρδικό κόμμα στη χώρα, DTP (Democratic Society Party – Δημοκρατικό Κοινωνικό Κόμμα), γιατί το έκρινε «ένοχο για συνεργασία με το αυτονομιστικό ΡΚΚ».
Η τελευταία εξέλιξη σημαίνει ότι δεκάδες μέλη του DTP δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να προσχωρήσουν σε άλλα κόμματα για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το Δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, την αποβολή δύο πολιτικών του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο ηγέτης του, Ahmet Turk.
Η απόφαση αυτή βάζει εμπόδια στο «άνοιγμα» του Τούρκου πρωθυπουργού, Recep Tayip Erdogan, προς την κουρδική πλευρά και υπονομεύει τις προσπάθειες της -υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ- Τουρκίας, να θέσει ένα οριστικό τέλος στη διαμάχη της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Χασίμ Κιλίτς, είπε ότι το κόμμα έκλεισε, επειδή «εξελίχθηκε σε εστία δραστηριοτήτων εναντίον της ακεραιότητας του έθνους και της χώρας», ενώ παρομοίασε την υπόθεση με το κλείσιμο στην Ισπανία του κόμματος «Μπατασούνα», που θεωρείτο πολιτική πτέρυγα της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ.
Ο ηγέτης του DTP, Ahmet Turk, είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, κλείνοντας πολιτικά κόμματα, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και νυν απλός βουλευτής, Ντενκίρ Μεχμέτ Φιράτ, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής, είπε πως «η Τουρκία είναι νεκροταφείο πολιτικών κομμάτων».
Ορατός ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών
Η τελευταία εξέλιξη εγείρει μέγα πολιτικό ζήτημα στην Τουρκία, αφού αν παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα οι υπόλοιποι βουλευτές του DTP, πέραν των δύο για τους οποίους το Δικαστήριο αποφάσισε την έκπτωση του βουλευτικού τους αξιώματος, οι κενές έδρες στο κοινοβούλιο θα φτάσουν τις 27.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπολείπεται μόλις μία, για να φτάσουν οι κενές έδρες τις 28, όριο στο οποίο το Σύνταγμα ορίζει την άμεση διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέσα σε περίοδο τριών μηνών.