Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εντάξουν τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζουν, ανέφερε χθες Τρίτη η ταμπλόιντ Daily Mail, επικαλούμενη την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν.

«Η Βάγκνερ είναι βίαιη και καταστροφική οργάνωση που έχει δράσει ως στρατιωτικό εργαλείο στο εξωτερικό για τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε η κυρία Μπράβερμαν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όσο το καθεστώς του Πούτιν αποφασίζει τι θα κάνει με το τέρας που δημιούργησε, οι συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Βάγκνερ δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να υπηρετούν τους πολιτικούς σκοπούς του Κρεμλίνου», συνέχισε η υπουργός.

Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών έχει την εξουσία να «προγράφει» –να θέτει εκτός νόμου– οργανώσεις που θεωρεί πως εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες. Η «προγραφή» αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί σε 78 περιπτώσεις, ιδίως αυτές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, δυνάμει νόμου του 2000, και σε άλλες 14 –που αφορούν ιδίως βορειοϊρλανδικές οργανώσεις, όπως ο IRA– δυνάμει παλαιότερης νομοθεσίας. Είναι ποινικό αδίκημα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανήκει κανείς ή να υποστηρίζει τις οργανώσεις αυτές.

«Η Βάγκνερ ενέχεται σε λεηλασίες, βασανισμούς και βάρβαρες δολοφονίες», επιχειρηματολόγησε η κυρία Μπράβερμαν, σύμφωνα με τη Ντέιλι Μέιλ. «Για αυτό προγράφουμε αυτή την τρομοκρατική οργάνωση και συνεχίζουμε να βοηθάμε την Ουκρανία όπου μπορούμε στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας», συμπλήρωσε η υπουργός, για την οποία η εταιρεία μισθοφόρων αποτελεί «απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταξη της Βάγκνερ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων θα γίνει με μέτρο που θα παρουσιαστεί σήμερα στη Βουλή, κατά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο.

Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ανακοίνωνε κυρώσεις σε βάρος 13 φυσικών και νομικών προσώπων συνδεόμενων με τη Βάγκνερ στην Αφρική, προσάπτοντάς τους εγκλήματα πολέμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης