Την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν από τον Απελευθερωτικό Στρατού του Κοσόβου (UCK) στη διάρκεια των συγκρούσεων με τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας, το 1998-1999, αναμένεται να αποφασίσει εντός της ημέρας η Βουλή του Κοσόβου, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Την ίδια στιγμή οργανώσεις βετεράνων πολέμου και κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πρίστινα κατά της ίδρυσης του δικαστηρίου.
Στη Βουλή αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών και του σχεδίου νόμου, που θα ανοίξουν το δρόμο για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου και αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας, έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι αν δεν ληφθεί απόφαση, τότε το ζήτημα θα διευθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι σήμερα η συνεδρίαση για την υιοθέτηση των αλλαγών έχει αναβληθεί αρκετές φορές, καθώς για να υιοθετηθούν οι συνταγματικές αλλαγές και το σχέδιο νόμου απαιτείται να τις στηρίξουν τα 2/3 των Αλβανών βουλευτών και των 2/3 των βουλευτών που εκπροσωπούν τις μειονοτικές κοινότητες, δηλαδή 82 βουλευτές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας, 31 βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τις αλλαγές, κάτι που ενδέχεται να κάνουν και τρεις έως πέντε βουλευτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, πρώην διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, Χασιμ Θάτσι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV Klan Kosovo χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά την ίδρυση του δικαστηρίου «μαύρο σύννεφο πάνω από το Κόσοβο» που πρέπει να διαλυθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο αγώνας του UCK ήταν καθαρός. Αλλά εμείς αποφασίσαμε να σεβαστούμε τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και να συγκροτήσουμε ειδικό δικαστήριο, επειδή έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στην Ε.Ε., υπογράμμισε ο κ. Θάτσι.

«Όλοι συμφωνήσαμε ότι η δημιουργία ειδικού δικαστηρίου είναι άδικη απόφαση, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην ίδρυσή του, σύμφωνα με τους νόμους του Κοσόβου και τα διεθνή πρότυπα», επισήμανε.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης Βετεράνων Πολέμου του UCK, Τζαβίτ Γιασάρι, δήλωσε ότι η Βουλή δεν θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για την υιοθέτηση απόφασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης