Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο μιας διπλωματικής επιθετικής πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση της Κίνας, θα κάνει μια «ιστορική» στάση στην Παπούα Νέα Γουινέα τον Μάιο, μεταξύ της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία και μιας επίσκεψής του στην Αυστραλία.

«Αυτή η επίσκεψη – η πρώτη ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ σε ένα νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού – ενισχύει περαιτέρω την καίριας σημασίας εταιρική σχέση» των ΗΠΑ με χώρες της περιοχής, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνοδος κορυφής της G7 θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 21 Μαΐου στην Ιαπωνία και ο Μπάιντεν είναι προγραμματισμένο στη συνέχεια να μεταβεί στην Αυστραλία, έναν άλλο βασικό σύμμαχο σε αυτή την περιοχή όπου η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ανανεώσει τις συμμαχίες της.

Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Παπούα Νέα Γουινέα αποτελεί, σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, μια συνέχεια της συνόδου κορυφής των νησιών του Ειρηνικού που διοργανώθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα το περασμένο φθινόπωρο.

Το νησιωτικό κράτος είχε ήδη ανακοινώσει την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, που θα γίνει στις 22 Μαΐου, διευκρινίζοντας ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα συναντήσει στη χώρα «18 ανώτατα στελέχη του Φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να συζητήσει μαζί τους «την ενίσχυση της συνεργασίας στον (…) αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, την προστασία των θαλάσσιων πόρων και την προώθηση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης», σύμφωνα με την Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας δεν αναφέρεται στην Κίνα, αλλά το ανανεωμένο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τον Νότιο Ειρηνικό συνδέεται με την επιθυμία τους να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή και να προετοιμαστούν για μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση γύρω από την Ταϊβάν.

Η Κίνα υπέγραψε πρόσφατα ένα σύμφωνο ασφαλείας με τις Νήσους Σολομώντα, μια συμφωνία που επιτρέπει την ανάπτυξη ή την εγκατάσταση Κινέζων στρατιωτών στη χώρα, κάτι που έχει θορυβήσει την Ουάσινγκτον.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζόζεφ Γιουν παραδέχτηκε στα τέλη Απριλίου ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να «αναπληρώσει το χαμένο έδαφος» μετά από χρόνια σχετικής αμέλειας.

Το ταξίδι Μπάιντεν ενδέχεται να βοηθήσει στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Παπούα Νέα Γουινέα. Η επίσκεψη επίσης στοχεύει στην ενίσχυση κοινής εκπαίδευσης και στην αύξηση της ανάπτυξης υποδομών ασφαλείας στο νησιωτικό κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης