Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τους Αμερικανούς που απελευθερώθηκαν από το Ιράν κατά την άφιξή τους στη Ντόχα, κάνοντας λόγο για μια «συγκινητική» συνομιλία.

«Είναι πραγματικά καλό που μπορώ να πω ότι οι συμπολίτες μας είναι τώρα ελεύθεροι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ο Μπλίνκεν, μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης πέντε Αμερικανών στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αεροσκάφος του Κατάρ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχας γύρω στις 17.40 τοπική ώρα, μεταφέροντας τους πέντε Αμερικανούς που απελευθερώθηκαν και δύο συγγενείς τους.

«Τους μίλησα όταν προσγειώθηκαν στη Ντόχα. Μπορώ να σας πω ότι και για αυτούς και για εμένα αυτό ήταν μια συγκινητική συνομιλία», δήλωσε.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «οι πέντε Αμερικανοί πρώην κρατούμενοι στο Ιράν αναχώρησαν απόψε από τη Ντόχα για την Ουάσινγκτον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπλίνκεν δικαιολόγησε εκ νέου τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ιράν, επιτρέποντας αυτή την ανταλλαγή κρατουμένων, η οποία διευκολύνθηκε από την αποδέσμευση έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων από ιρανικούς πόρους – έσοδα από το πετρέλαιο – που είχαν παγώσει στη Νότια Κορέα. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε μια «δύσκολη απόφαση» έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η ανταλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε ευρύτερες συνομιλίες με το Ιράν, όπως για παράδειγμα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο τουλάχιστον στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη.

«Η διαδικασία αυτή, οι δεσμεύσεις που ήταν απαραίτητες για την απελευθέρωση αυτών των Αμερικανών που κρατούνταν αδικαιολόγητα, διαχωρίζονταν πάντα από τις δεσμεύσεις μας, ή την απουσία τους, με το Ιράν» για το πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε, μειώνοντας τις ελπίδες για νέες συνομιλίες για το θέμα αυτό.

Ο ΟΗΕ ελπίζει στη μείωση των εντάσεων, μετά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Παράλληλα, στα Ηνωμένα Έθνη ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «μείωση των εντάσεων».

«Προφανώς ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συνεργασία και μια μείωση των εντάσεων» δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ στους δημοσιογράφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης