Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις του στρατού της Μιανμάρ εναντίον της μειονότητας των Ροχίνγκια αποτελούσαν γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσε χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος.

Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν την κατά πλειονότητα βουδιστική Μιανμάρ από το 2017 εξαιτίας της εκστρατείας καταστολής που εξαπέλυσε ο στρατός, αντικείμενο έρευνας για γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έκθεση που τιτλοφορείται «Ο δρόμος της Βιρμανίας προς τη γενοκτονία» —χρησιμοποιείται η παλαιότερη ονομασία της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Μπλίνκεν είχε πει τον Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαλαισία, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά «πολύ ενεργά» τα γεγονότα στη Μιανμάρ για να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν η μεταχείριση της κοινότητας των Ροχίνγκια «αποτελούσε γενοκτονία».

Περίπου 850.000 Ροχίνγκια βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων στο γειτονικό Μπανγκλαντές, ενώ άλλα 600.000 μέλη της μειονότητας παραμένουν στην πολιτεία Ραχίν, στη νοτιοδυτική Μιανμάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον ανοικτό φάκελο σε βάρος της Μιανμάρ στο Διεθνές Δικαστήριο –από το 2019– περιέπλεξε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 που ανέτρεψε την Αούνγκ Σαν Σου Τσι και την πολιτική κυβέρνησή της, ακολουθούμενο από μαζικές διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης πολιτικός, που είχε επικριθεί έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση των Ροχίνγκια, βρίσκεται σήμερα σε κατ’ οίκον κράτηση κατά διαταγή των ίδιων στρατηγών που είχε υπερασπιστεί στη Χάγη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης