Η ιρανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος εννέα προσώπων για «διαφθορά επί της γης» -κατηγορία που χρησιμοποιείται συχνά σε υποθέσεις κατασκοπείας ή απόπειρας ανατροπής της ιρανικής κυβέρνησης- για τη δολοφονία ενός διακεκριμένου πυρηνικού φυσικού, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Μασούντ Σεταγεσί, εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας.

Τα πρόσωπα αυτά κατηγορούνται για «διαφθορά επί της γης» και «συνεργασία με το Ισραήλ» εγκλήματα που επισύρουν την εσχάτη των ποινών, για τη δολοφονία τον Νοέμβριο του 2020 του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, διευκρίνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άλλες κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά έξι άλλων κατηγορουμένων», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Ο Μοχσέν Φαχριζαντέχ, στον οποίο είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις για τον ρόλο του στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σκοτώθηκε κοντά στην Τεχεράνη σε επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής του.

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης, Αλί Σαλεχί, ανακοίνωσε ότι «15 άνθρωποι ανακρίθηκαν» στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, χωρίς να τους κατονομάσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση, που σημειώθηκε σύμφωνα με την Τεχεράνη, μεταξύ άλλων, και με πολυβόλο που ελεγχόταν από δορυφόρο.

Το Ισραήλ ουδέποτε αντέδρασε στις κατηγορίες αυτές.

Το 2018, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε παρουσιάσει τον Φαχριζαντέχ ως τον διευθυντή ενός μυστικού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος, την ύπαρξη του οποίου το Ιράν αρνείται πάντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης