Η εισαγγελία του Ιράν σκοπεύει να παραπέμψει σε δίκη εφημερίδα που επικρίνει την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, επειδή δημοσίευσε διαβαθμισμένο έγγραφο, σχετικά με τη δράση σώματος εθελοντών που περιφρουρεί τα δημόσια ήθη, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mizan.

Το απόρρητο έγγραφο, που δημοσίευσε η εφημερίδα Ετεμάντ των μεταρρυθμιστών είναι διαταγή του Υπουργείου Εσωτερικών να αναπτυχθούν χιλιάδες τέτοιοι εθελοντές σε δημόσιους χώρους, για να εγγυώνται τη συμμόρφωση προς τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα, που επιβάλλεται στις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εσωτερικών προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τους εθελοντές αυτούς, τονίζοντας πως είναι πολίτες και όχι μέλη της αστυνομίας ηθών, μια υπηρεσία που υπάγεται σε αυτό.

«Είναι απλά εθελοντές και έχουν δεσμευτεί προφορικά να περιφρουρούν τα ισλαμική κοινωνικά ήθη», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με το έγγραφο που έφερε στο φως η Ετεμάντ, αποκαλύπτεται πως στην πραγματικότητα οι εθελοντές αυτοί συνδέονται άρρηκτα με το υπουργείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εθελοντές προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης και αναταραχής στη χώρα, διότι συνδέθηκαν με τον θάνατο 16χρονης τον Οκτώβριο.

Η Αρμιτά Γκεραβάντ έχασε τη ζωή της, έπειτα από φραστικό επεισόδιο με εθελοντές διότι δε φόραγε μαντίλα, κάτι υποχρεωτικό. Υπέστη σοβαρά τραύματα και υπέκυψε μερικές εβδομάδες αργότερα. Οι αρχές διέψευσαν πως υπέστη βίαιη μεταχείριση από τους εθελοντές, διαβεβαίωσαν πως έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της επειδή είχε υπόταση.

Το βίντεο από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του σταθμού δεν ξεκαθάρισε τα πράγματα.

Για πολλούς ωστόσο ο θάνατος της 16χρονης είναι υπόθεση παρόμοια με αυτή της 22χρονης «Τζίνας», όπως φώναζαν οι φίλοι της ,τη Μαχσά Αμινί η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθών τον Σεπτέμβριο του 2022 διότι δε φόραγε «σωστά» τη μαντίλα και πέθανε υπό αστυνομική φρούρηση σε νοσοκομείο μερικές ημέρες αργότερα.

Ο θάνατος της πυροδότησε πολύμηνες μαζικές κινητοποιήσεις και ταραχές, που χαρακτηρίστηκαν η σοβαρότερη απειλή για το κληρικαλιστικό καθεστώς του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης