Σαν… βροχή έπεφταν οι χιλιάδες ρουκέτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που εξαπέλυσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενάντια στο Ισραήλ, την ώρα που η ισλαμιστική οργάνωση πραγματοποιούσε παράλληλα χερσαίες επιθέσεις στη χώρα. Και μπορεί στο έδαφος οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ να πιάστηκαν εξαπίνης, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των ρουκετών αναχαιτίστηκε από το σύστημα Iron Dome (στα ελληνικά «Σιδερένιος Θόλος»).

Τι είναι το Iron Dome – Πώς λειτουργεί

Πρόκειται για ένα αντιπυραυλικό σύστημα που σχεδιάστηκε, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του BBC, ειδικά για να προστατεύει από μια σειρά εισερχόμενων απειλών μικρού βεληνεκούς. Το σύστημα έχει τις ρίζες του στον πόλεμο που διεξήγαγε το Ισραήλ έναντι της Χεζμπολάχ του Λιβάνου το 2006, όταν χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ – προκαλώντας τεράστιες ζημιές, μαζικές εκκενώσεις και δεκάδες θανάτους. Μετά από αυτό το γεγονός το Ισραήλ δήλωσε ότι θα αναπτυχθεί μια νέα αντιπυραυλική ασπίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Iron Dome δημιουργήθηκε από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael Advanced Defense Systems και Israel Aerospace Industries, με αμερικανική υποστήριξη και τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Θεωρούμενο έως ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, ο Σιδερένιος Θόλος χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίζει και να καταστρέφει τις εισερχόμενες απειλές πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιές. Το παντός καιρού σύστημα σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση όπλων μικρότερης εμβέλειας, όπως οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα.

Η ανάπτυξη του Iron Dome ήταν δαπανηρή, αλλά οι κατασκευαστές λένε ότι είναι οικονομικά αποδοτικό λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί για να διακρίνει μεταξύ των πυραύλων που είναι πιθανό να πλήξουν δομημένες περιοχές και εκείνων που δεν θα πλήξουν. Στατικές και κινητές μονάδες εκτοξεύουν μόνο πυραύλους αναχαίτισης για να καταρρίψουν οτιδήποτε ερμηνεύεται ως επικίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης