Ο Χόρχε Γκλας, 52 ετών, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού, συνελήφθη την Παρασκευή έπειτα από απόφαση της δικαιοσύνης να οδηγηθεί εκ νέου στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή που του είχε επιβληθεί για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ.

Η αστυνομία συνέλαβε τον πρώην αντιπρόεδρο των αρχηγών του κράτους Ραφαέλ Κορέα (2013-2017) και Λενίν Μορένο (2017-2018) στην κατοικία του στη Γουαγιακίλ, χωρίς ο Γκλας να προβάλει αντίδραση, όπως κατέγραψαν βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιστρέφω στη φυλακή με πολλή οδύνη για την οικογένειά μου», αλλά «στο πλαίσιο του προσωπικού μου αγώνα», είπε ο Γκλας.

 

Δικαστήριο στην επαρχία Σάντα Ελένα (νοτιοδυτικά) αποφάσισε να κηρυχθεί «άκυρη» η δικαστική απόφαση της 10ης Απριλίου με την οποία διατασσόταν η αποφυλάκιση του πρώην αντιπροέδρου για λόγους υγείας, σύμφωνα με την ετυμηγορία του, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Συμβουλίου Δικαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διέταξε «τον εντοπισμό, τη σύλληψη και τη μεταγωγή άμεσα» του Γκλας στη φυλακή της επαρχίας Κοτοπάξι των Άνδεων (κεντρικός Ισημερινός).

Είχε καταδικαστεί να εκτίσει έξι χρόνια φυλάκιση για δωροληψία από την Οντεμπρέχτ. Κατόπιν, του επιβλήθηκαν άλλα οκτώ χρόνια κάθειρξη αφού καταδικάστηκε σε δεύτερη δίκη, με την κατηγορία ότι είχε ζητήσει από επιχειρηματίες δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων. Στην ίδια δίκη, καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα (2007-2017) ερήμην. Ο Κορέα ζει από το 2017 στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του. Στις καταδίκες αυτές δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Ο Κορέα κατήγγειλε μέσω Twitter την «άνευ προηγουμένου πίεση» που ασκήθηκε «από τα ΜΜΕ και πολιτικούς» στο δικαστήριο στη Σάντα Ελένα.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Γκλας καταδικάστηκε να εκτίσει ακόμη οκτώ χρόνια κάθειρξη για κατάχρηση κεφαλαίων του πετρελαϊκού τομέα, ωστόσο η ποινή αυτή δεν είναι εκτελεστή προτού εκδικαστεί η έφεση.

Λίγο καιρό μετά την επανεκλογή του, το 2017, ο Γκλας είχε παραδοθεί στη δικαιοσύνη, που ερευνούσε τότε το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ. Υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του το 2018, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του. Ήταν τότε ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός ηγέτης που καταδικάστηκε για το σκάνδαλο αυτό στη Λατινική Αμερική.

Τόσο ο Γκλας, που εξέτισε κάπου 4,5 χρόνια των ποινών που του επιβλήθηκαν, όσο και ο Κορέα αρνούνταν εξαρχής τις κατηγορίες, καταγγέλλοντας πολιτικό διωγμό τους.

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως το Βέλγιο απέρριψε το αίτημα έκδοσης του Κορέα.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πρώην πρόεδρος Κορέα ανέφερε μέσω Twitter ότι «το κακό θριάμβευσε για άλλη μια φορά, αλλά η τελική νίκη θα είναι δική μας. Μην αμφιβάλλετε ποτέ», προσθέτοντας «Χόρχε, σε παρακαλώ να συνεχίσεις να αντιστέκεσαι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης