Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, που επελέγη για να αντικαταστήσει τον εκλιπόντα υποψήφιο για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, εκτίμησε χθες Πέμπτη ότι το διεθνές οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται πίσω από τον φόνο του πρώην συναδέλφου και φίλου του.
Ο κ. Σουρίτα, 53 ετών, αντικατέστησε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν μεθαύριο Κυριακή 20ή Αυγούστου τον Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, που δολοφονήθηκε την 9η Αυγούστου από ομάδα κολομβιανών πληρωμένων εκτελεστών.
Ο νέος υποψήφιος είπε πως υποπτεύεται πως κάποιες προτάσεις του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο για να καταπολεμηθεί η δραστηριότητα των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών πιθανόν οδήγησαν διεθνή καρτέλ να οργανώσουν τη δολοφονία του.
Ο Ισημερινός έχει μετατραπεί σε κόμβο για τους λαθρέμπορους κοκαΐνης που επιδιώκουν να διακινούν το εμπόρευμά τους από τις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.
Στη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών αποδίδεται η κλιμάκωση της βίας σε επίπεδα άνευ προηγουμένου στη χώρα αυτή, πάλαι ποτέ όαση ηρεμίας στη Λατινική Αμερική.
«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δολοφονήθηκε επειδή ήθελε να στρατιωτικοποιήσει τα λιμάνια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», δήλωσε ο κ. Σουρίτα χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Πίσω από τον θάνατό του βρίσκεται διεθνής μαφία», υποστήριξε. «Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτή την έρευνα δίχως την υποστήριξη της Κολομβίας», πρόσθεσε.
Λίγες ημέρες πριν δολοφονηθεί, ο υποψήφιος είχε αποκαλύψει πως δέχθηκε απειλές από τον «Φίτο», επικεφαλής της συμμορίας Τσονέρος, που φέρεται να έχει δεσμούς με διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC.
Ο κ. Σουρίτα είχε συνεργαστεί με τον Φερνάντο Βιγιαβισένσιο σε έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς. «Το να μην το έκανα [σ.σ. το να μην τον αντικαταστήσει] θα ήταν προδοσία του αγώνα του, προδοσία του ίδιου», έκρινε.
Η μητέρα του εκλιπόντα, η Γκλόρια Βαλένσια, ενέκρινε την επιλογή αυτή: «ο Κρίστιαν Σουρίτα είναι ο μοναδικός που μπορεί να αντικαταστήσει τον γιο μου», δήλωσε στην εφημερίδα El Universo.
Πριν από τη δολοφονία του, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο βρισκόταν στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, προσέλκυε κάτι παραπάνω από το 12%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Cedatos.