Την Πέμπτη το βράδυ οκτώ από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης τέθηκαν υπό κράτηση. Μεταξύ εκείνων που οδηγήθηκαν στη φυλακή βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης, Οριόλ Ζουνκέρας.
Μόνο ένας εκ των πρώην υπουργών της παυθείσας κυβέρνησης, που εμφανίστηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης στη Μαδρίτη, γλιτώνει τη φυλακή με καταβολή χρηματικής εγγύησης. Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο ένατος υπουργός, Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία, αλλά προτίμησε αυτό το πρώτο βράδυ να το περάσει και αυτός στη φυλακή.
Οι κρατούμενοι είναι οι παρακάτω οκτώ:
• Ο πρώην αναπληρωτής αντιπρόεδρος Oriol Junqueras
• Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Joaquim Forn
• Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Raül Romeva
• Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Carles Mundó
• Ο πρώην υπουργός Εργασίας Dolors Bassa
• Ο πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Προεδρίας Jordi Turull
• Ο πρώην υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης Josep Rull
• Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Meritxell Borras
Η εισαγγελία της Ισπανίας είχε ζητήσει να προφυλακιστούν τα οκτώ από τα 14 μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων έχει διατυπωθεί βαρύ κατηγορητήριο για τα αδικήματα της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, της στάσης και της εξέγερσης. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως 15 και 30 χρόνια αντίστοιχα. Επίσης ο εισαγγελέας τους κατηγορεί ότι ενθάρρυναν ένα «ενεργό κίνημα εξέγερσης» μεταξύ του καταλανικού πληθυσμού προκειμένου να οδηγήσουν στην απόσχιση της επαρχίας και ότι αγνόησαν όλες τις δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης που απαγόρευε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.
Διεθνές ένταλμα σύλληψης
Διεθνές ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε από δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς δεν εμφανίστηκε για να καταθέσει στο δικαστή που διεξάγει την έρευνα σε βάρος των μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης. Το ένταλμα αφορά και τα τέσσερα κυβερνητικά που ακολούθησαν τον Πουτζντεμόν στο Βέλγιο.
Σημειώνεται πως ο αυτονομιστής ηγέτης και οι τέσσερις υπουργοί του που βρίσκονται στο Βέλγιο από τις αρχές της εβδομάδας, αρνήθηκαν να εμφανιστούν την Πέμπτη ενώπιον του δικαστηρίου.
«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης» τόνισε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες αναφερόμενος στην έκδοση του διεθνούς εντάλματος σύλληψης.
Έξι άλλα ανώτερα μέλη του καταλανικού Κοινοβουλίου, καθώς και η πρόεδρός του Carme Forcadell, αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες αλλά έχουν κοινοβουλευτική ασυλία και παραμένουν εκτός φυλακής. Οι ακροάσεις αυτών αναβλήθηκαν έως τις 9 Νοεμβρίου.
«Όταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης»Η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν, εγείρει μία σειρά από νομικά ερωτήματα. Ο Σαλβαδόρ Βιάντα, Ισπανός εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας αυτού του μηχανισμού: «Γνωρίζουμε, αποδεχόμαστε και θεωρούμε ως δικές μας τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν τα δικαστήρια σε άλλες χώρες της ΕΕ και τις ενέργειες στις οποίες προχωρούν και το ίδιο κάνουν και αυτά με τις δικές μας. Συνεπώς, όταν ένα δικαστήριο εκδίδει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος ενός ατόμου που βρίσκεται εντός της ΕΕ, αυτός ο μηχανισμός που είναι σχετικά γρήγορος, τίθεται σε λειτουργία. Και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, 60 ημέρες που μπορούν να επεκταθούν επιπλέον ένα μήνα νομίζω, γίνεται η έκδοση», αναφέρει ο Σαλβαδόρ Βιάντα.
Ωστόσο μπορεί αυτό να ακούγεται απλό, υπάρχουν όμως και ζητήματα που το καθιστούν περίπλοκο. Για παράδειγμα, το αδίκημα της εξέγερσης έχει διαφορετική έννοια στην Ισπανία σε σχέση με το Βέλγιο και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εξηγεί: «Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να γίνουν αμέσως δεκτές, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις εγκλημάτων που δεν εμφανίζονται να έχουν άμεση δυνατότητα παράδοσης του κατηγορούμενου και δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη έκδοση, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει σύγκριση με το βελγικό εθνικό δίκαιο, να εξεταστεί αν υπάρχει διπλό αδίκημα ή όχι, αν το αδίκημα που φέρεται να έχει τελεστεί εδώ υπάρχει κατά κάποιον τρόπο και στο Βέλγιο ως αδίκημα. Σε λειτουργικό πάντως επίπεδο, το σύστημα αυτό δουλεύει και έχει αποτελέσματα, καθώς υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι οι χώρες είναι κράτη δικαίου», καταλήγει ο Σαλβαδόρ Βιάντα.
Η αντίδραση του Πουτζντεμόν
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν καταδίκασε από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, τη σύλληψη των οκτώ στενών συνεργατών του, υπουργών της παυθείσας περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, που τέθηκαν την Πέμπτη υπό κράτηση και οδηγήθηκαν σε δύο διαφορετικές φυλακές της Μαδρίτης.
«Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας που εκλέχθηκε στις κάλπες της 27ης Σεπτεμβρίου, ζητώ την απελευθέρωση των μελών της κυβέρνησής μου και του αντιπροέδρου. Ζητώ τον σεβασμό όλων των πολιτικών απόψεων και απαιτώ να τερματιστεί αυτή η πολιτική καταστολή», είπε ο Πουτζντεμόν.
Από τη βελγική πρωτεύουσα ο ηγέτης της Καταλονίας το βράδυ της Τετάρτης κατήγγειλε μια «πολιτική δίκη», ενώ εξήγησε την άρνησή του να ανταποκριθεί στην κλήτευση του δικαστηρίου. Αναφερόμενος στους πρώην υπουργούς που τον συνόδευσαν στο Βέλγιο, επεσήμανε πως «ορισμένοι θα επιστρέψουν στην Ισπανία, αλλά άλλοι θα παραμείνουν στο Βέλγιο για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίκη».
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, υποστήριξε ότι το κλίμα για τον πελάτη του στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και σημείωσε πως ο πελάτης του θέλησε να κρατήσει μία απόσταση, ωστόσο είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις ισπανικές δικαστικές αρχές. Ο Πολ Μπέκερτ ζήτησε να καταθέσει ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας από τις Βρυξέλλες.
Στους δρόμους η Βαρκελώνη
Το γεγονός της φυλάκισης προκάλεσε νέες μεγάλες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη και άλλες καταλανικές πόλεις. Μέχρι και η ομάδα της Μπαρτσελόνα εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για τις αποφάσεις της ισπανικής δικαιοσύνης και την αλληλεγγύη της για τους πρώην υπουργούς που φυλακίστηκαν και τις οικογένειές τους.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη, καθώς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πανίσχυρης ένωσης των αυτονομιστών ANC να διαδηλώσουν υπέρ της ανεξαρτησίας.
«Ελευθερία» και «Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην εν λόγω συγκέντρωσηΚρατώντας στα χέρια τους σημαίες της Καταλονίας, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας εξέφρασαν την στήριξή τους στον Κάρλες Πουτζντεμόν επιμένοντας πως για εκείνους εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος τους. «Ελευθερία» και «Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην εν λόγω συγκέντρωση. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν λόγο για πολιτικές διώξεις από τη Μαδρίτη και ζήτησαν την άμεση αποφυλάκιση των έγκλειστων ηγετών τους. Μαζί τους βρέθηκε και η δήμαρχος της πόλης της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου.
Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Άρτουρ Μας, δήλωσε πως οι διώξεις θα ενισχύσουν το αίσθημα της αδικίας. Ο προκάτοχος του Πουτζντεμόν στο αξίωμα, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Καταλονίας μεταξύ 2010-16, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Μαδρίτη είπε ότι «οι δικαστικές διώξεις θα ενισχύσουν το αίσθημα της αδικίας στην Καταλονία» και πρόσθεσε: «Αν δείτε τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, θα παρατηρήσετε ότι το αίσθημα και η βούληση να προχωρήσουμε προς την ανεξαρτησία εντείνεται στη χώρα μας, την Καταλονία».
Σκωτία – Καταλονία
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας καταδίκασε την προφυλάκιση οκτώ εκ των εννέα υπουργών της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης, σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα με την κατηγορία της «στάσης» και της «εξέγερσης». Την ίδια ώρα, εθνικιστές βουλευτές της Σκωτίας έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση του Λονδίνου να ζητήσει από την Μαδρίτη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, όμοιο με εκείνο της Σκωτίας.
Η Νίκολα Στέρτζον, σχολιάζοντας την απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου έγραψε στο Twitter: «Η διαφωνία σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας είναι πολιτικό ζήτημα. Θα πρέπει να επιλυθεί με δημοκρατικό τρόπο και όχι στέλνοντας στη φυλακή τους πολιτικούς αντιπάλους. Ανεξάρτητα από την άποψη για το καταλανικό ζήτημα, η φυλάκιση εκλεγμένων ηγετών είναι εσφαλμένη και θα πρέπει να καταδικάζεται από όλους τους δημοκράτες».