Ο Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στη Μογγολία για μια σύντομη αλλά συμβολική επίσκεψη, την πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη χώρα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, για την οποία η Δύση παρουσιάζει αυξανόμενο ενδιαφέρον.

Ο Γάλλος αρχηγός κράτους προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ μετά την παρουσία του στη σύνοδο κορυφής της G7 στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα, όπου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ήταν ο πρωταγωνιστής, γράφει η La Libre Belgique.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Volodymyr Zelensky ήρθε για να μιλήσει στους βασικούς δυτικούς συμμάχους του, αλλά και στους ηγέτες αδέσμευτων χωρών όπως η Βραζιλία ή η Ινδία, που επίσης προσκλήθηκαν στη G7.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η Γαλλία αύξησε τις προσπάθειές της να συνομιλήσει με χώρες που δεν έχουν καταδικάσει ξεκάθαρα τον πόλεμο που διεξήγαγε η Μόσχα. Η επίσκεψη στη Μογγολία εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Η Γαλλία έχει επίσης τη φιλοδοξία, με αυτήν την επίσκεψη, να ενισχύσει τους διμερείς δεσμούς όσον αφορά την οικολογική μετάβαση, τη γεωργία, τη γεωργοδιατροφή και την πολιτική ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ουλάν Μπατόρ, ο Μακρόν συναντήθηκε και στη συνέχεια δείπνησε με τον πρόεδρο Ukhnaa Khurelsukh, ανακοίνωσε το παλάτι των Ηλυσίων.

 

 

Επισκέφτηκε το Μουσείο Τζένγκις Χαν, που πήρε το όνομά του από τον μεγάλο Μογγόλο κατακτητή του 13ου αιώνα. Το ίδρυμα θα δανείσει μέρος της συλλογής του στο μουσείο ιστορίας στη Νάντη, στη δυτική Γαλλία, για μια έκθεση που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

 

Ο Μανουέλ Μακρόν είχε επίσης συνάντηση με τον Μογγολικό πρωθυπουργό, Λουβσαναμσράι Ογιούν-Ερντέν.

«Το γεγονός ότι η Μογγολία βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή την ιστορική πρεμιέρα, δίνοντάς της ένα ιδιαίτερο νόημα», εξήγησε η συνοδεία του Γάλλου προέδρου.

«Η Μογγολία είναι μια χώρα σαν θύλακας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αλλά και μια χώρα που έχει ένα μοντέλο διακυβέρνησης φιλελεύθερο, που οργανώνει εκλογές, γνωρίζει εναλλαγές και που, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της για να πιο συμπαγής και να μπορεί να συζητήσει με τις καλύτερες συνθήκες με τους μεγάλους Ρώσους και Κινέζους γείτονές της», τονίστηκε επίσης.

Η γαλλική προεδρία έκανε λόγο για «ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα» στο «στρατηγικό επίπεδο», το οποίο αποτελεί μέρος της βούλησης του Παρισιού να «χαλαρώσει τον περιορισμό που ασκείται στους γείτονες της Ρωσίας και να ανοίξει την επιλογή των δικών τους επιλογών».

Η Μογγολία είναι, επιπλέον, μέρος της “στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών προμηθειών για να διασφαλιστεί η ενεργειακή μας κυριαρχία, λέει το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Orano εργάζεται σε ένα έργο ορυχείου ουρανίου στη Μογγολική επικράτεια – δυνητικά ένα από τα πιο σημαντικά στον κόσμο .

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, το άλλο στοίχημα της επίσκεψης ήταν η ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων στη Μογγολία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του κλίματος, στην οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη η ημι-έρημη χώρα με ακραίες θερμοκρασίες.

Σε διμερές επίπεδο, το Παρίσι εκτιμά ότι υπάρχουν «πολύ σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας» επειδή η Μογγολία, «90% εξαρτημένη από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας», έχει «πρόβλημα» «απανθρακοποίησης της οικονομίας της».

Η Μογγολία έχει ήδη γίνει αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και αρκετά χρόνια ως μέρος της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της ανόδου της ισχύος του Πεκίνου.

Επί του παρόντος, το 86% των συνολικών εξαγωγών όλων των αγαθών της Μογγολίας πηγαίνει στην Κίνα. Οι μισές από αυτές τις κινεζικές αγορές είναι άνθρακας.

Η Μογγολία έχει βιώσει πολιτική αστάθεια από την υιοθέτηση του πρώτου δημοκρατικού της Συντάγματος το 1992, μετά την έξοδο από τη σοβιετική τροχιά.

Η Γαλλία και η Μογγολία συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1965.

Πηγή: ertnews, digi24.ro

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης