Σε μια προσπάθεια να αφήσουν την πολιτική έντασης του παρελθόντος, να θωρακίσουν τα σύνορά τους και να ενισχύσουν τους εμπορικούς δεσμούς, οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Μπανγκλαντές προχώρησαν το Σάββατο σε μια ιστορική συμφωνία διευθέτησης της μεταξύ τους συνοριογραμμής, συνολικού μήκους 4.000 χλμ.

Οι υπογραφές έπεσαν στην Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, παρουσία του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και της πρωθυπουργού της χώρας Σεΐχ Χασίνα. Βάσει του κειμένου που υπεγράφη, το οποίο διευθετεί διαφορές που ανάγονται στο 1713, τα δύο κράτη θα ανταλλάξουν περίπου 200 μικρούς θύλακες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία της μεθορίου. Οι 52.000 κάτοικοι αυτών των θυλάκων στερούνται σήμερα την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και ζουν σε άθλιες συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι η συμφωνία αυτή θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους, καθώς θα ενταχθούν οριστικά σε μια κεντρική διοίκηση, ενώ θα περιοριστούν οι αυτονομιστικές τάσεις που προκαλούν εντάσεις κατά διαστήματα στα σύνορα των δύο κρατών. Μέχρι σήμερα 106 ινδικοί θύλακες στο Μπανγκλαντές αντιμετωπίζονται ως ξένο έδαφος. Το ίδιο ισχύει και για 92 θύλακες στην Ινδία που ελέγχονται από την Ντάκα.

«Δεν είμαστε απλοί γείτονες»

Εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός της Ινδίας επεσήμανε πως δόθηκε λύση σ’ ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν από την εποχή της Ανεξαρτησίας.

«Τα έθνη μας έχουν πλέον νοικοκυρεμένα σύνορα. Δεν είμαστε απλοί γείτονες, αλλά έθνη που δεσμεύονται από τις απειλές της ιστορίας, της θρησκείας, του πολιτισμού, της γλώσσας και του πάθους για το κρίκετ» ανέφερε ο Μόντι. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Μπανγκλαντές, ο Αμπούλ Χασάν Μαχμούντ Αλί, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα «ιστορικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η συμφωνία αποτελεί μια κίνηση του Μπανγκλαντές που επιτρέπει την οδική διέλευση προς την Ινδία, πάγιο αίτημα του Νέου Δελχί για την καλύτερη πρόσβαση στις βορειοανατολικές ινδικές πολιτείες.

Οι κάτοικοι των συνοριακών θυλάκων θα κληθούν σύντομα είτε να παραμείνουν στα εδάφη αυτά είτε να μετακινηθούν στην άλλη πλευρά των συνόρων. Η ανταλλαγή εδαφών συνοδεύεται από σειρά εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών (4,5 δισ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας και 2 δισ. δολάρια πιστωτική διευκόλυνση στο Μπανγκλαντές).

Το σύμφωνο για την ανταλλαγή εδαφών είχε «κλειδώσει» αρχικά το 1974 από την Ίντιρα Γκάντι, τότε πρωθυπουργό της Ινδίας, και  τον Σεΐχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, πρόεδρο του Μπαγκλαντές. Η επίτευξη συμφωνίας ωστόσο πάγωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά τη δολοφονία του Μουτζιμπούρ το 1975.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης