Ο Γιούρι Καβάλτσουκ, στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, και επικεφαλής της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ λόγω της κρίσης στην Κριμαία, υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις αυτές είχαν το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφού συνέβαλαν το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του οποίου προΐσταται να αποκτήσει νέους πελάτες.

Ο Καβάλτσουκ, πρόεδρος του ΔΣ της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, είπε σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση ότι οι πλούσιοι Ρώσοι πρέπει να επιδείξουν πατριωτισμό κατά την διάρκεια της κρίσης αυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τραπεζίτης είναι το ένα από τα 20 και πλέον πρόσωπα ρωσικής υπηκοότητας στα οποία απαγορεύθηκε να εισέλθουν στις ΗΠΑ και τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οποίων στην αμερικανική επικράτεια δεσμεύθηκαν βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, που οι δυτικοί ηγέτες θεωρούν παράνομη.

Ο Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ανοίξει λογαριασμό στη Ρωσική Εμπορική Τράπεζα. Ο Καβάλτσουκ, ο οποίος στοχοθετήθηκε και προσωπικά από τις κυρώσεις, είπε ότι τα υποκαταστήματα της τράπεζάς του «πλημμύρισαν από τους ανθρώπους» που άκουσαν τα σχέδια του Πούτιν και θέλησαν να τον μιμηθούν.

«Τι συμβαίνει μια ημέρα αφού μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα; Όλοι εκταμιεύουν τα χρήματά τους. Το πρωί μετά (την ανακοίνωση της επιβολής των κυρώσεων) όλοι ήταν έτοιμοι να δουν τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι δημοσιογράφοι περίμεναν. Δεν ήρθε κανείς. Και τότε, το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε. . . ότι ο Πούτιν θα ανοίξει λογαριασμό, η τράπεζα γέμισε κόσμο. Όλα τα είδη ανθρώπων — διάσημοι, απλοί άνθρωποι. Ήρθαν να ανοίξουν λογαριασμούς στη Ρωσική Εμπορική Τράπεζα», υποστήριξε ο Καβάλτσουκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τραπεζίτης έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον Ντμίτρι Κισέλεφ, έναν ευνοούμενο του Κρεμλίνου τηλεοπτικό παρουσιαστή ο οποίος επίσης έγινε στόχος των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Καβάλτσουκ, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιγράφει ως τον «προσωπικό τραπεζίτη των Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων», είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, η οποία εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη.

Απευθυνόμενος στους άλλους Ρώσους μεγιστάνες, ο τραπεζίτης είπε πως «ο κόσμος καταλαβαίνει από διαίσθηση σε ποια μεριά του οδοφράγματος είναι μια επιχείρηση. Μπορεί να έχεις ένα διαμέρισμα στο εξωτερικό ή μια βίλα στη (Γαλλική) Ριβιέρα. Θαυμάσια. Το ερώτημα είναι, πού βρίσκεται το σπίτι σου; Και το σπίτι κάποιου δεν είναι απλά λεφτά. Πού είναι η οικογένειά σου, πού πάνε τα παιδιά σου στο σχολείο, πού δουλεύουν;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια υπαινικτική αναφορά του στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, ο Καβάλτσουκ πρόσθεσε: «Και ποιας αθλητικής ομάδας είσαι χορηγός; Οι επιχειρήσεις είναι κάτι διαφορετικό — κάποιος μπορεί να είναι σπόνσορας, ας πούμε, μιας σοβαρής ομάδας στο αγγλικό πρωτάθλημα, κάποιος άλλος χορηγός μιας ανοργάνωτης ομάδας. Αυτό δεν είναι σημαντικό. Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται αυτή η ομάδα — εδώ ή έξω από τη χώρα σου;».

Ο Καβάλτσουκ υιοθέτησε παρόμοια στάση με άλλους Ρώσους αξιωματούχους στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, αλλά τις φέρουν ως τίτλο τιμής και δηλώνουν πως αδιαφορούν για τις συνέπειές τους. Ο Πούτιν έχει αναφερθεί ειρωνικά στην αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το Κρεμλίνο θα απαντήσει ανταποδίδοντας τα ίσα.

Ο τραπεζίτης τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία πρέπει να αποφασίσει πόσα θέλει να θυσιάσει για να αποσπάσει την έγκριση και την αποδοχή της Δύσης. «Πρέπει να απαντήσουμε μόνοι μας: σε ποιο βαθμό είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σε μιαν άλλη δομή, και σε ποιο βαθμό μας εξυπηρετεί», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης