Συνεχίζονται τα θετικά άρθρα γνώμης στις καναδικές εφημερίδες, σχετικά με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας.

Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Toronto Star» φιλοξενεί άρθρο το οποίο υπογράφει ο πολιτικός σχολιαστής Rick Salutin με τίτλο: «Πρώτα πήραν την Αθήνα, τώρα είναι η σειρά του Βερολίνου», «First they took Athens, now it΄s time for Berlin», (ο οποίος παραφράζει το γνωστό τραγούδι του Leonard Cohen, Καναδού και φιλέλληνα, «First we take Manhattan, then we take Berlin»), αναφερόμενος στους λόγους της επικράτησης του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ύστερα από την επικράτηση του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές, επισκέφθηκε μνημείο πεσόντων από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία, ενώ υπενθυμίζει σε όλους ότι το 1953 χαρίστηκε, καθ΄ ολοκληρίαν, το χρέος της Γερμανίας, γιατί ακριβώς δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί.

Επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στις εκλογές γιατί ακριβώς έβαλε μπροστά τον λαό, ενώ ο αρθρογράφος συμπληρώνει ότι όλα τα κόμματα το λένε στα λόγια μόνο και το λένε μόνο πριν από τις εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε και το έκανε τονίζοντας την ισχυρή παρουσία του σε διάφορες κοινότητες/κοινωνικά στρώματα» υπογραμμίζει.

Τονίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία τοποθετούν τους αριθμούς και τα ευρώ πρώτα από τους ανθρώπους, όπως έχει αναφέρει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, οπότε η συζήτηση είναι πλέον θέμα προτεραιοτήτων.

«Εάν ο λαός επικρατήσει, η λιτότητα θα αποτύχει» επισημαίνει ο δημοσιογράφος για να υπογραμμίσει ότι η επιλογή της λιτότητας δεν ήταν μονόδρομος αλλά θέμα αξιών.

Αναφέρεται ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ισπανικό Podemos είναι δημιουργίες των ΜΜΕ και ότι αντίθετα τα ΜΜΕ στράφηκαν εναντίον τους.

Τονίζεται ότι και τα δύο κόμματα μπόρεσαν να προσπεράσουν τα θεσμικά ΜΜΕ μέσω των social media και των κοινωνικών δικτύων, και δεν λειτουργούν ως κλασικές κομματικές γραφειοκρατικές δομές αλλά έχουν νέα χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που έχει στον τίτλο του τη λέξη σοσιαλιστικό, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα και αναφέρεται ότι, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, αποδείχτηκε ότι η εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτή του Podemos δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει απόρριψη νεοφιλελεύθερων πολιτικών, από νέους πολιτικούς σχηματισμούς και όχι από το παλαιό πολιτικό-κομματικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, άρθρο γνώμης του Lawrence Solomon στην εφημερίδα «National Post» με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Ένωση, Μια οικονομική Πυραμίδα» κατηγορεί τη Γερμανία για δημιουργία σχήματος οικονομικής πυραμίδας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ασφαλή προώθηση των εξαγωγών της σε αντίθεση με το μοντέλο των ΗΠΑ το οποίο βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση.

Επιπλέον αναφέρεται ως παράδειγμα η περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει επιστρέψει, από πλευράς εισοδήματος, στα επίπεδα του 2001 ύστερα από λανθασμένες πολιτικές της Ευρωζώνης που ενίσχυαν τον δανεισμό και ήταν προϊόν γερμανικής έμπνευσης.

Τονίζεται ότι η Ε.Ε. προωθεί τον ανεξέλεγκτο δανεισμό ως μοντέλο, με αποτέλεσμα τελικά να επιβαρύνονται οι Γερμανοί φορολογούμενοι και τέλος αναφέρεται ότι είτε η Γερμανία βοηθήσει την Ελλάδα είτε όχι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, γιατί μία αποχώρηση της Ελλάδας και ενδεχομένως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ίσως σηματοδοτήσει το τέλος των «ασφαλών αγορών» και τις (χώρες) πηγές του πλουτισμού της.

Ο Solomon καταλήγει τονίζοντας ότι τα σχήματα πυραμίδας ποτέ δεν τελειώνουν καλά, ακόμα και εάν έχουν καλές προθέσεις.

Η έγκυρη γαλλόφωνη εφημερίδα «La Presse» φιλοξενεί κείμενο του δημοσιογράφου Nicolas Bérubé, ο οποίος σκιαγραφεί το πορτρέτο του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τίτλο «Ελλάδα: Βιντεοπαιχνίδια στα χρηματοοικονομικά» περιγράφοντας την πορεία του, τόσο την επιστημονική όσο και επαγγελματική και πολιτική, για να καταλήξει ότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη, η Ελλάδα θέλει να προτείνει στην κα Μέρκελ μια νέα συνεννόηση η οποία να μπορεί να παρουσιαστεί αποτελεσματικά στους Γερμανούς βουλευτές, γιατί, όπως καταλήγει, ούτε η αντιπαράθεση εντός της Ε.Ε. ούτε και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αποτελούν λύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης