Η Τουρκία έχει υποδεχθεί περίπου 2.000 Γεζίντι που εκδιώχθηκαν από τους τζιχαντιστές από τα σπίτια τους στο βόρειο Ιράκ, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη από τις τουρκικές Αρχές.

Οι περισσότεροι από τους Γεζίντι, σχεδόν 1.600 άνθρωποι, φιλοξενούνται σε σκηνές, σε έναν καταυλισμό στην πόλη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρόσφυγες λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα και υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, προσπαθώντας να επανέλθουν σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής. Όμως, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει κάποιον συγγενή τους ή αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ακόμη και τα ίδια τα παιδιά τους, διότι δεν είχαν διαβατήρια, όπως ανέφεραν κάποιοι σε έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τουρκικές Αρχές επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μόνο στους εκτοπισμένους που έχουν διαβατήρια, κάτι που σημαίνει ότι πολλές οικογένειες χωρίστηκαν.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι διαβεβαίωσε, πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, σε μια συγκέντρωση στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός και εκλεγμένος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε ότι η Τουρκία «είναι η μοναδική χώρα που άνοιξε τις πόρτες της στους Γεζίντι».

Η Άγκυρα σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν καταυλισμό χωρητικότητας 16.000 ανθρώπων κοντά στα σύνορά της αλλά εντός του ιρακινού εδάφους, κοντά στην κουρδική πόλη Ζάχο. Η Τουρκία προτιμά να μην υποδεχτεί στο έδαφός της τους νέους πρόσφυγες, καθώς ήδη φιλοξενεί τουλάχιστον 1,2 εκατ. Σύρους στα νότια σύνορά της.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στα χωριά των Γεζίντι γύρω από το όρος Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ, εκδιώκοντας από τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν σφαγιάστηκαν.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πρόσφυγες στα αζήτητα
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014, 13:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης