Οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας διέπραξαν «σοβαρές παραβιάσεις» τους τελευταίους μήνες σε βάρος μαύρων μεταναστών από κράτη της υποσαχάριας Αφρικής, κάτι που πρέπει να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να «αναστείλει τη χρηματοδοτική στήριξή της» στη χώρα της βόρειας Αφρικής στο πλαίσιο του αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης, αναφέρει σε έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Η HRW διευκρινίζει πως συγκέντρωσε πάνω από 20 μαρτυρίες «θυμάτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χέρια των τυνησιακών αρχών», τις οποίες προσάπτει «στην αστυνομία, σε στρατιωτικούς, σε λιμενικούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στις παραβιάσεις ήταν «ξυλοδαρμοί, αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις, ομαδικές απελάσεις, επικίνδυνες ενέργειες στη θάλασσα, εξαναγκαστικές εξώσεις, κλοπές χρημάτων και ατομικών ειδών», απαριθμεί η ΜΚΟ.

Μεταξύ των ανθρώπων που μίλησαν στη HRW, οι 9 γύρισαν στις πατρίδες τους με πτήσεις επαναπατρισμού τον Μάρτιο και 8 εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στην Τυνησία.

Άλλοι επτά ανήκουν σε ομάδα «1.200 μαύρων Αφρικανών που απελάθηκαν και μεταφέρθηκαν διά της βίας από τις τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα με τη Λιβύη και την Αλγερία στις αρχές Ιουλίου», σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από επεισόδια τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε Τυνήσιο την 3η Ιουλίου, εκατοντάδες αφρικανοί μετανάστες έγιναν στόχος επιχείρησης μαζικών συλλήψεων στην πόλη Σφαξ (κεντροανατολικά), κόμβο αναχώρησης παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, προτού μεταφερθούν σε αφιλόξενες ζώνες στα σύνορα με τη Λιβύη (ανατολικά) και με την Αλγερία (δυτικά).

Κατά όσα αποκάλυψαν οι άνθρωποι αυτοί στη ΜΚΟ, τους άφησαν χωρίς νερό, τροφή ή κατάλυμα στη μέση της ερήμου.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως «η πλειονότητα των καταχρήσεων που καταγράφτηκαν έλαβε χώρα μετά την ομιλία την 21η Φεβρουαρίου του προέδρου Κάις Σάγεντ», όταν συνέδεσε την έλευση «ορδών μεταναστών» με υποτιθέμενη «συνωμοσία» για την «αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης» της Τυνησίας.

Οι μετανάστες που μίλησαν στη HRW κατήγγειλαν πως υπέμειναν βίαιη μεταχείριση σε αστυνομικά τμήματα, με ορισμένους να λένε πως «υπέστησαν ηλεκτροσόκ».

Άλλοι κατήγγειλαν πως οι αρχές προχώρησαν σε «αυθαίρετες συλλήψεις και φυλακίσεις βάσει του χρώματος του δέρματος», χωρίς κανέναν έλεγχο εγγράφων.

Εξάλλου μετανάστες έκαναν λόγο για «καταχρήσεις» σε «επεμβάσεις και επιχειρήσεις διάσωσης κοντά στη Σφαξ», ιδίως «ξυλοδαρμούς, κλοπές, εγκατάλειψη πλεούμενου που έπλεε ακυβέρνητο χωρίς μηχανή και εξυβρίσεις», σημειώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ, διευκρινίζοντας πως απηύθυνε επιστολή στην κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση, καλεί την ΕΕ να αναστείλει την οικονομική βοήθειά της στην Τύνιδα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης ωσότου «εκτιμηθεί ποιος είναι ο αντίκτυπός της στα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Χρηματοδοτώντας τις δυνάμεις ασφαλείας που διαπράττουν καταχρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζεται [μαζί τους] την ευθύνη» για τα δεινά που υπομένουν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, τόνισε η Λόρεν Ζάιμπερτ, ερευνήτρια της ΜΚΟ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τυνησία συμφώνησαν την Κυριακή να συνάψουν «στρατηγική εταιρική σχέση», που προβλέπει ιδίως τη χορήγηση 105 εκατ. ευρώ στην Τύνιδα, βοήθεια που θα πάρει τη μορφή εξοπλισμών και χρηματοδότησης της «οικειοθελούς επιστροφής» 6.000 υπηκόων της υποσαχάριας Αφρικής στις πατρίδες τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης