Ένας 77χρονος Ρώσος επιστήμονας, ο Ανατόλι Μασλόφ,ο οποίος συνελήφθη τον Ιούνιο του 2022 για «προδοσία», καταδικάσθηκε σήμερα σε κάθειρξη 14 ετών επειδή σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, διαβίβασε απόρρητα δεδομένα σε μια ξένη δύναμη.

Ο Μασλόφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, κατηγορήθηκε ότι διαβίβασε πληροφορίες στην Γερμανία για το ρωσικό πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων, δηλαδή για τα όπλα εκείνα που υποτίθεται ότι είναι «ανίκητα» και τα οποία εγκωμιάζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του Μασλόφ, την Όλγκα Ντινζέ, την οποία επικαλείται το TASS, ο επιστήμονας αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει ομόφωνα την αθωότητά του.

«Είπε ότι δεν έκανε τίποτε κακό ούτε παράνομο. Έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του στην οικογένειά του και στην εθνική επιστήμη», τόνισε η δικηγόρος.

«Η υπεράσπιση εκτιμά ότι δεν υπάρχει αδίκημα στις ενέργειες του Μασλόφ, ο οποίος δεν διαβίβασε τις πληροφορίες, όπως του αποδίδεται, και ότι αυτές δεν αποτελούσαν κρατικά απόρρητα», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να επισημανθεί πως και άλλοι επιστήμονες είναι επίσης φυλακισμένοι στη Ρωσία, στο πλαίσιο της καταστολής που έχει επιβληθεί στη χώρα μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Μασλόφ, ο οποίος εργαζόταν στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, συνελήφθη το καλοκαίρι του 2022 ταυτόχρονα με δύο άλλους επιστήμονες της ίδιας πόλης, τον Ντμίτρι Κόκλερ, ο οποίος έκτοτε απεβίωσε στη φυλακή, και τον Αλεξάντρ Σιπλιούκ, ο οποίος δεν έχει ακόμα δικασθεί.

Την άνοιξη 2023 συνελήφθη ένας τέταρτος επιστήμονας του Νοβοσιμπίρσκ, ο Βάλερι Ζβεγκίντσεφ.

Οι Μασλόφ, Ζβεγκίντσεφ και Σιπλιούκ εργάζονταν στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής αυτής της πόλης της Σιβηρίας που φημίζεται για τα ερευνητικά ινστιτούτα της. Ο εκλιπών Κόκλερ εργαζόταν στο Ινστιτούτο Φυσικής των Λέιζερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης