Η Ουκρανία έχει μια σαφή αντίληψη για το ότι οποιοδήποτε σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και η ειρήνη θα πρέπει να είναι δίκαιη, δήλωσε σήμερα ο Μιχαήλο Ποντολιάκ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι .

Σχολιάζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που παρουσίασαν δύο βασικοί σύμβουλοί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, ο Ποντολιάκ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει χωρίς να λογοδοτήσει η Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Reuters μετέδωσε σήμερα ότι οι σύμβουλοι παρουσίασαν στον Τραμπ ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία -αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές- σύμφωνα με το οποίο θα ειπωθεί στην Ουκρανία ότι θα λάβει περισσότερα αμερικανικά όπλα μόνο αν προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι το πάγωμα του πολέμου, ο οποίος διανύει αυτή τη στιγμή τον 28ο μήνα του, στις σημερινές γραμμές του μετώπου θα είναι «παράξενο», καθώς η Ρωσία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο και βρίσκεται σε ουκρανικό έδαφος. «Η Ουκρανία έχει μια απολύτως σαφή κατανόηση και αυτό διατυπώνεται στην ειρηνευτική φόρμουλα που πρότεινε ο πρόεδρος (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, αναφέρεται σαφώς εκεί – η ειρήνη μπορεί να είναι μόνο δίκαιη και η ειρήνη μπορεί να βασίζεται μόνο στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε σε διαδικτυακή του συνέντευξη.

Ο Ποντολιάκ επανέλαβε επίσης την ουκρανική θέση, απορρίπτοντας τους όρους κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ως παράλογους. Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνήσει να παραδώσει το σύνολο τεσσάρων περιοχών στα ανατολικά και τα νότια που διεκδικεί η Μόσχα. «Βλέπουμε το σχέδιο του Πούτιν ότι είναι απολύτως γελοίο», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης