Εικόνες που σοκάρουν έρχονται από στην ταραχώδη επαρχία του Σιντζιάνγκ στη Δυτική Κίνα. Δεκάδες άνθρωποι κατηγορούμενοι για ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και αποσχιστικών ενεργειών δικάστηκαν ομαδικά σε στάδιο, ενώπιον θεατών. Οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο «δικαστήριο» με ανοιχτά φορτηγά σε στάση σκυφτή με ένοπλους στρατιώτες να τους σημαδεύουν στο κεφάλι.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε σε ένα στάδιο χωρητικότητας 7.000 θεατών. Στο «εδώλιο» κάθισαν 55 άνθρωποι οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τις βαριές κατηγορίες που τους αποδόθηκαν. Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σιδηροδέσμιοι στο στάδιο, φέρονται να είναι μέλη της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας των Ουιγούρων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο BBC και οι οποίοι διεκδικούν αυτονομία από την Κίνα. Παραμένει ασαφές ποιες ακριβώς ήταν οι κατηγορίες για τους 55, ωστόσο οι τρεις καταδικάστηκαν σε θάνατο για το «βάρβαρο» φόνο μιας οικογένειας το 2013.

Τη μαζική δίκη παρακολούθησαν αξιωματούχοι και κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα, ο ανταποκριτής του BBC κάνει λόγο για επίδειξη δύναμης που θυμίζει τις μαζικές δίκες κατά την κινεζική κομουνιστική επανάσταση.

Το Πεκίνο αποδίδει σε αυτονομιστές Ουιγούρους μια σειρά επιθέσεων στο Σιντζιάνγκ, αλλά και στο Πεκίνο. Έπειτα από τον θάνατο 39 ανθρώπων από βομβιστική επίθεση σε αγορά του Ουρούμκι, πρωτεύουσας του Σιντζιάνγκ, την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκινά εκστρατεία διάρκειας ενός έτους για την καταστολή της ένοπλης βίας. Οι Ουιγούροι αντιστοιχούν σήμερα γύρω στο 45% του πληθυσμού του Σιντζιάνγκ, ενώ το 40% είναι κινέζοι Χαν. Η Κίνα ανάκτησε τον έλεγχο της περιοχής το 1949, οπότε ενσωμάτωσε το βραχύβιο κράτος του Ανατολικού Τουρκεστάν.