«Η Δύση θα πρέπει να αναγνωρίσει πως αν το ΝΑΤΟ θέλει να επεκτείνει τα σύνορά του έως το Σμολένσκ, αυτό θα ανησυχήσει σφόδρα τη Ρωσία. Επίσης, η ρωσο-κινεζική συμμαχία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την Αμερική σε στρατιωτικούς όρους» υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Chris Bambery στο Russia Today.

Τα πρώτα κοινά ρωσο-κινεζικά ναυτικά γυμνάσια σε ευρωπαϊκά ύδατα διεξάγονται ήδη στη Θάλασσα της Βαλτικής και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα.

Ήδη τα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν τερματισθεί στην ίδια περιοχή «προκειμένου να αντιμετωπισθεί η ρωσική προκλητικότητα», όπως ανακοινώθηκε.

Ταυτόχρονα, οι σύμμαχοι του NATO έχουν εκφράσει ανησυχίες και για τα προγραμματισμένα για τον Σεπτέμβριο ρωσικά «πολεμικά παιχνίδια» στη Λευκορωσία.

Ο κορυφαίος Αμερικανός στρατηγός στην Ευρώπη Ben Hodges χαρακτήρισε τα ρωσικά αυτά γυμνάσια «Δούρειο Ίππο, που προκαλεί έντονη ανησυχία».

Κινέζος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι «η χώρα του ουδέν έχει να κρύψει στα κοινά ναυτικά γυμνάσια με τη Ρωσία, που έχουν στόχο την από κοινού αντιμετώπιση καταστάσεων ναυτικής διάσωσης αλλά και προστασίας θαλάσσιων οικονομικών δραστηριοτήτων».

Κοινά ναυτικά γυμνάσια Ρωσίας-Κίνας διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από το 2012 για την καλύτερη ναυτική συνεργασία των στόλων των δύο χωρών, δήλωσε ο Yu Manjiang διοικητής του κινεζικού στόλου που συμμετέχει στα γυμνάσια στη Βαλτική Θάλασσα.

Η πρώτη φάση των γυμνασίων «Κοινή Θάλασσα 2017» διεξάγεται από τις 21-28 Ιουλίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Sputnik».

«Η έμφαση στα κοινά εφετινά ναυτικά γυμνάσια δίνεται στη συνεργασία και την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών» δήλωσε ο Zhao Yanquan, πλοίαρχος του πυραυλοφόρο αντιτορπιλικού Hefei, που συμμετέχει στα γυμνάσια.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης