Ένα… υποθετικό σενάριο στο άμεσο μέλλον παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα «L’ Express», κατά το οποίο η Τουρκία εισβάλλει στην Ελλάδα το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου του 2027.

Στο εν λόγω βίντεο διάρκειας δέκα λεπτών, στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι αναλύουν τα επιθετικά πλάνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην πιθανή στάση της Γαλλίας εκείνη την ημέρα, δεδομένης και της συμφωνίας στρατιωτικής συνδρομής ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι. «Ο γαλλικός στρατός δουλεύει πάνω σε αυτό και προετοιμάζεται», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο ναύαρχος ε.α. Πασκάλ Οσέρ, νυν διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Προηγμένων Στρατηγικών Σπουδών (FMES), περιγράφει την τουρκική νοοτροπία, κάνοντας μια αναδρομή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα θέλησε να επεκταθεί όσο περισσότερο μπορούσε «σε μία περιοχή όπου για 3.000 χρόνια από την εποχή του Ομήρου κατοικούσαν Έλληνες».

Ακολούθως, παρουσιάζεται ένας χάρτης που υποδεικνύει τη θέση των Ιμίων, επισημαίνοντας πως από το 1946 και την προσάρτηση των Δωδεκανήσων ανήκουν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, τα Ίμια είναι καθοριστικά για την ΑΟΖ της Ελλάδας στην περιοχή και ο ναύαρχος Οσέρ τονίζει πως αν το καθεστώς των Ιμίων αλλάξει θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες. «Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι υπάρχει ένα στρατηγικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα που αφορά τη θάλασσα», συμπληρώνει.

Από την άλλη πλευρά, ο δημοσιογράφος της «L’ Express», Κλεμάν Ντανιέζ, εξηγεί το πώς ο Ερντογάν χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής ώστε να αυξήσει τη δημοτικότητά του στην Τουρκία, ενώ γίνεται λόγος και στην κρίση των Ιμίων το 1996.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέρα της εισβολής

Μπαίνοντας στην «καρδιά» του κινηματογραφικού αυτού σεναρίου, το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2027 ξεκινά η τουρκική εισβολή. Υπό την προστασία δύο φρεγατών και ενός επιθετικού υποβρυχίου, το πλοίο TCG Anadolu φτάνει στα Ίμια με 1.000 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων. Περίπου 50 Έλληνες στρατιώτες συλλαμβάνονται και στο υψηλότερο σημείο των δύο νησιών, υψώνεται η τουρκική σημαία. Η Ελλάδα αντιδρά, ωστόσο χάνει πέντε περιπολικά σκάφη και 10 μαχητικά αεροσκάφη.

Στην Αθήνα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ανακοινώνουν τον θάνατο 28 στρατιωτικών και οι Έλληνες πολίτες είναι αναστατωμένοι από την τουρκική πρόκληση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Twitter, το hashtag #Imia γίνεται παγκόσμιο trend και ένα βίντεο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κραυγάζει «Η Τουρκία πήρε πίσω ό,τι της ανήκει», γίνεται αμέσως viral.

Οι δαπάνες της Ελλάδας σε εξοπλιστικά προγράμματα και οι διεθνείς συμφωνίες

Ο ναύαρχος Οσέρ αναφέρει πως σε πρώτη φάση η Γαλλία δεν μπορεί να παρακάμψει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που θα συγκρουστούν άμεσα με τις αντίστοιχες της Τουρκίας. Ο δημοσιογράφος Κλεμάν Ντανιέζ, υπενθυμίζει πως «η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους». «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί εν ονόματι του Δικαίου, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είναι μία παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, που περιλαμβάνεται στο βίντεο.

Ο δημοσιογράφος της «L’ Express» εξηγεί πως για αυτό τον λόγο η Ελλάδα επενδύει σε εξοπλιστικά προγράμματα ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια συνάπτει σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως αυτή με τις ΗΠΑ, εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και με τη Γαλλία. Ξεχωριστή μνεία γίνεται στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belh@rra. «Η Ελλάδα δεν θα διστάσει να απαντήσει αν υπάρξει απειλή για τα εδάφη της», τονίζει. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, δεν είναι εύκολο να συνταχθεί κάποιος με το μέρος της μιας ή της άλλης χώρας. Η Ελλάδα θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση να απευθυνθεί στην ΕΕ. Υπάρχει άρθρο το οποίο μιλά για αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων αν υπάρχει στρατιωτική απειλή», προσθέτει.

Το πλέον σημαντικό σημείο, ωστόσο, είναι η αναφορά του Κλεμάν Ντανιέζ στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας του 2021. «Με αυτή τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, η Γαλλία μπορεί να εμπλακεί άμεσα στο πλευρό της Ελλάδας», ξεκαθαρίζει.

Η στάση της Γαλλίας

Συνεχίζοντας στο πεδίο της μάχης όπου μαίνονται αερομαχίες και ναυμαχίες, Ελλάδα και Τουρκία μετρούν σημαντικές απώλειες. Τρεις μέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνει διάγγελμα στους Γάλλους πολίτες. Ανακοινώνεται ότι ο γαλλικός στρατός θα διεξάγει επιχείρηση βοήθειας προς την Ελλάδα, σε έναν συνασπισμό κρατών μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Την επόμενη ημέρα, οι ενισχύσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν τα Ίμια. Η Γαλλία αποστέλλει δύο φρεγάτες, ένα πυρηνικό υποβρύχιο, δύο ελικόπτερα Mistral, ένα αεροπλανοφόρο και ένα C130. Οι Γάλλοι περικυκλώνουν τα τουρκικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον ναύαρχο Οσέρ, ένα τέτοιο σενάριο προσομοιάζει με όσα έγιναν πρόσφατα στην Ουκρανία.

Το σενάριο, στη συνέχεια, προβλέπει απόβαση των γαλλικών δυνάμεων στα Ίμια και σφοδρές μάχες με τον τουρκικό στρατό. Οι Γάλλοι επικρατούν, αλλά σκοτώνονται πολλοί στρατιώτες, περίπου 80. Ο Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρει πως αυτά θα είναι τα αποτελέσματα της συμφωνίας που υπέγραψαν Παρίσι και Αθήνα. Απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές σε πλοία και αεροσκάφη.

Στην ολοκλήρωση του σεναρίου, Ελλάδα και Γαλλία από κοινού απωθούν τους Τούρκους πίσω στα παράλια της γειτονικής χώρας αλλά οι απώλειες είναι βαριές. 120 Γάλλοι, 130 Έλληνες, όπως και 250 Τούρκοι στρατιωτικοί χάνουν τη ζωή τους. Η στρατιωτική αποτυχία εξωθεί τον Ερντογάν σε παραίτηση, με τον νυν αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ να αναλαμβάνει τα ηνία και στην πρώτη ομιλία του να παίρνει αποστάσεις από τη Δύση και να υπόσχεται προσέγγιση με τη Ρωσία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης