Η ήχηση στις 8.20 το πρωί (ώρα Ελλαδος) των σειρήνων σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ξύπνησε την Τετάρτη τις μνήμες του προδοτικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και των οργάνων της στο νησί, που άνοιξε τον δρόμο της τουρκικής εισβολής. Σήμερα συμπληρώνονται 40 χρόνια από το πραξικόπημα που έγινε στις 15 Ιουλίου 1974 από τη χούντα του Δημήτρη Ιωαννίδη και την ΕΟΚΑ Β για την ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε το παρών στο επίσημο μνημόσυνο που έγινε νωρίς το πρωί για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, προς προάσπιση της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο πρόεδρος Βουλής, ο πρέσβης της Ελλάδας, ο υπουργός Άμυνας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι.

Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄. Τον επιμνημόσυνο λόγο τον εκφώνησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.

Στις 11 το πρωί, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το προδοτικό πραξικόπημα και οργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα.

Σημειώνεται ότι στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα θα μεταβεί ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή, προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέλαση του τουρκικού στρατού.