Αμείωτες συνεχίζονται οι μάχες στο Σουδάν, σε έναν εμφύλιο που έχει αφήσει ήδη πίσω του τουλάχιστον 185 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις πραγματοποιώντας αεροπορικούς βομβαρδισμούς ακόμα και σε συνοικίες του Χαρτούμ, στην προσπάθειά του να εξοντώσει τους παραστρατιωτικούς της επίλεκτης «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» που επιχείρησαν να καταλάβουν το Προεδρικό Μέγαρο καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά πως τουλάχιστον 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.800 έχουν τραυματιστεί στις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο και μαίνονται έκτοτε. Ο απολογισμός των θυμάτων όμως θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ πιο βαρύς στην πραγματικότητα.

Κορυφώνεται η αγωνία για τους Έλληνες του Χαρτούμ

Την ίδια ώρα κορυφώνεται η αγωνία για τους 15 ορθόδοξους – Έλληνες και δύο παιδιά ανάμεσά τους – που παραμένουν εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν βρίσκονται εκτός κινδύνου, ωστόσο δεν έχουν ακόμη χειρουργηθεί καθώς λόγω των εχθροπραξιών ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός βρίσκεται σε έλλειψη.

 

 

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, δίνει δραματική περιγραφή με μοναδική, όπως λέει στην ΕΡΤ, ελπίδα ένα θαύμα: «Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

«Σήμερα (σ.σ χθες) χρησιμοποιήθηκε βαρύς οπλισμός όπως μας ενημέρωσε κυβερνητικός, το βράδυ θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η νύχτα γιατί έχουν σκοπό να κάνει ο στρατός γενική εκκαθάριση οπότε θα έχει επιδρομές και με ελικόπτερα και με αεροπλάνα. Μας ενημέρωσαν να βρούμε ένα ασφαλές μέρος. Ασφαλές μέρος εδώ που είμαστε δεν μπορούμε να βρούμε γιατί είμαστε στο κέντρο του Σουδάν και γύρω γύρω είναι όλα τα κυβερνητικά κτήρια», συμπλήρωσε.

 

 

Οι εγκλωβισμένοι Έλληνες ψάχνουν κάθε τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς όσο περνάνε οι ώρες και οι μέρες οι προμήθειες λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα.

Νοσοκομεία στο Σουδάν γίνονται στόχος στρατιωτικών επιδρομών τόσο από τον Σουδανικό Στρατό όσο και από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), σύμφωνα με μαρτυρίες στο CNN και δύο οργανώσεις γιατρών. Το αποτέλεσμα είναι το ιατρικό προσωπικό να μην μπορεί να προσεγγίσει τους τραυματίες και να μην μπορεί να θάψει τους νεκρούς.

«Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου που άρχισαν οι μάχες, ήμασταν στόχος», είπε ένας γιατρός σε νοσοκομείο του Χαρτούμ -τον οποίο το CNN δεν κατονομάζει για λόγους ασφαλείας. «Ένα άμεσο χτύπημα χτύπησε το μαιευτήριο. Ακούσαμε βαρύ οπλισμό και ξαπλώναμε στο πάτωμα, μαζί με τους ασθενείς μας. Το ίδιο το νοσοκομείο δέχτηκε επίθεση» σημείωσε.

Η διεθνής κοινότητα ζητεί αποκλιμάκωση, αλλά καμία πλευρά δε φαίνεται έτοιμη να παραδώσει τα όπλα.

 

 

Παρέμβαση Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε σήμερα χωριστά με τους δυο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί σε αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».

Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ο Βεντάντ Πατέλ.

G7: «Κατεβάστε τα όπλα»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 παράλληλα κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.

Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των σουδανών αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών μελών της ομάδας των επτά.

«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης