Ένας από τους φερόμενους ως διαδόχους του «Οτονιέλ», του μέχρι πέρυσι αρχηγού του ισχυρότερου καρτέλ των ναρκωτικών στην Κολομβία, βρέθηκε νεκρός χθες Τετάρτη στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

«Βρήκαμε πτώμα από το οποίο πήραμε δακτυλικά αποτυπώματα», εξήγησε σε βίντεο που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης ο αξιωματικός της αστυνομίας Όσκαρ Κορτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πτώμα, που κειτόταν στο οδόστρωμα, εξακριβώθηκε πως ανήκε στον Γουίλμαρ Αντόνιο Κιρός, γνωστό με το προσωνύμιο «Σιόπας», τον δεύτερο τη τάξει στην οργάνωση AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), ή αλλιώς Clan del Golfo, συνέχισε ο αξιωματικός.

Ο «Σιόπας», όπως και άλλοι δύο φερόμενοι ως ηγέτες του καρτέλ, ο «Τσικίτο Μάλο» και ο «Γκονσαλίτο», χαρακτηρίζονται από τις αρχές της Κολομβίας διάδοχοι του Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, ή «Οτονιέλ», του διαβόητου αρχηγού της Clan del Golfo, που εκδόθηκε στις ΗΠΑ πέρυσι.

Η κολομβιανή αστυνομία προσέφερε αμοιβή 1,2 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό των τριών ηγετών της συμμορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματικός της αστυνομίας Κορτές δεν διευκρίνισε την αιτία του θανάτου του «Σιόπας», το πτώμα του οποίου βρέθηκε τρία χιλιόμετρα από την πόλη Νταβέιμπα, ιστορικά προπύργιο της Κλαν. «Διενεργούμε έρευνα για τα κίνητρα του εγκλήματος», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «Σιόπας» διοικούσε όλες τις δραστηριότητες της Κλαν στον νομό Τσοκό (δυτικά) και στις ακτές της Κολομβίας στον Ειρηνικό. Στις περιοχές αυτές, η συμμορία, που μετρά κάπου 3.000 μέλη, εμπλέκεται σε αιματηρή σύγκρουση με τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) για τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών, λένε οι Αρχές στην Μπογκοτά.

Ο «Οτονιέλ», ο πρώην αρχηγός της συμμορίας, παραδέχθηκε την ενοχή του τον Ιανουάριο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ενώπιον του οποίου προσήχθη κατηγορούμενος για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών. Θα μάθει την ποινή του τον Ιούλιο. Δεν αποκλείεται να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Η έκδοσή του, τον Μάιο του 2022, επτά μήνες μετά τη σύλληψή του σε επιχείρηση του στρατού της Κολομβίας, πυροδότησε αιματηρή εκστρατεία αντιποίνων, σειρά δολοφονιών αστυνομικών στη χώρα του. Όμως —αφού εξελέγη ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας που ανήκει στην αριστερά, ο οποίος θέλει να διαπραγματευτεί με όλες τις ένοπλες οργανώσεις για να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, που διαρκεί έξι δεκαετίες— ο Οτονιέλ διέταξε τα μέλη της συμμορίας του να τερματίσουν το κύμα φόνων.

Έκτοτε, ηγέτες της Κλαν προσπαθούν να επωφεληθούν καθώς ο πρόεδρος Πέτρο επιδιώκει την επίτευξη «πλήρους ειρήνης» στη χώρα μέσω διαπραγματεύσεων της κυβέρνησής του με διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης