Οι παραδόσεις του ρωσικού αερίου το οποίο αγοράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεταφέρεται στα κράτη μέλη της μέσω αγωγών που περνούν από το έδαφος της Ουκρανίας «δεν θα επηρεαστούν» από την ασυμφωνία ανάμεσα στις εταιρείες αερίου των δύο χωρών, διαβεβαίωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η διαμετακόμιση δεν θα επηρεαστεί σε τίποτε από την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ενέργειας Άννα-Κάισα Ιτκόνεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ρωσική εταιρεία Gazprom κι η ουκρανική Naftogaz βρίσκονται σε διένεξη σε ό,τι αφορά στην τιμή που έχει ορίσει η Μόσχα για το αέριο αλλά και στη διευθέτηση ανείσπρακτων οφειλών του Κιέβου για ποσότητες αερίου που είχαν παραδοθεί στο παρελθόν.

Η Gazprom έχει αρχίσει να προμηθεύει απευθείας με αέριο περιοχές, τις οποίες ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές και θεωρεί ότι οι παραδόσεις αυτές εντάσσονται στην υπάρχουσα σύμβαση με τη Ναφτογκάζ. Το Κίεβο διαμαρτυρήθηκε έντονα, κατήγγειλε τη μείωση των παραδόσεων και αρνήθηκε να πληρώσει για τις ποσότητες αυτές.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εάν δεν συνεχιστούν οι πληρωμές από μέρους του Κιέβου, οι παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία θα σταματήσουν τις επόμενες ημέρες.