Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Με την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι εκκρεμείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, η Κομισιόν θα προτείνει, το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναν φιλόδοξο στόχο για το κλίμα το…2040!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή ήταν, συνοπτικά, η απάντηση που έδωσε ο πρόσφατα ορισθείς Επίτροπος, για τη Δράση για το Κλίμα, Wopke Hoekstra, στις σχετικές ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την διάρκεια ακρόασης.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι η Πράσινη Συμφωνία, θέτει τα θεμέλια για την πράσινη μετάβαση της ΕΕ και υπογράμμισε ότι είναι υψίστης σημασίας να διατηρηθεί η συνέχεια στις φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα.

Τόνισε, ακόμη ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να φτάσει μόνη της την κλιματική ουδετερότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παγκόσμια συνεργασία και η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι καίριας σημασίας κατά τη διάρκεια της επερχόμενης διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP28, τόνισε, υποσχόμενος να εργαστεί «ασταμάτητα για την επιτυχία στο Ντουμπάι».

Υπογράμμισε ότι η οικοδόμηση ενός παγκόσμιου «συνασπισμού απώλειας και ζημίας» είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκέντρωση οικονομικών για τις αναπτυσσόμενες χώρες και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Τέλος, ο κ. Hoekstra τόνισε τη σημασία της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, καθώς και των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων. «Όσο πιο γρήγορα τα ορυκτά καύσιμα γίνουν ιστορία, τόσο το καλύτερο», είπε, καθώς είναι «αντιπαραγωγικά για την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ».

Κάποιοι από τους ευρωβουλευτές, πάντως, αμφισβήτησαν τον ορισθέντα Επίτροπο για το πώς θα χρηματοδοτούσε την πράσινη μετάβαση.

Ρώτησαν ποια δράση θα έπαιρνε για να προωθήσει τις επενδύσεις σε νέες καθαρές τεχνολογίες, να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα και τη ρυθμιστική ασφάλεια της ΕΕ, τηρώντας τα πρότυπα της ΕΕ για το κλίμα και να διασφαλίσει ότι η πράσινη μετάβαση της ΕΕ είναι κοινωνικά ισορροπημένη.

Επόμενα βήματα

Με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής και την αξιολόγηση από τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών, η Διάσκεψη των Προέδρων θα διενεργήσει την τελική αξιολόγηση και θα αποφασίσει εάν θα κλείσει η διαδικασία ακρόασης και θα διεξαχθεί ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης