Ένοπλοι σφαγίασαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους αυτή την εβδομάδα σε ενέδρα στο δυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο των διακοινοτικών συγκρούσεων οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε «εκατοντάδες» ανθρώπους μέσα σ’ έναν χρόνο, ανέφερε χθες Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Κατά τη ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την 26η Ιουνίου στήθηκε ενέδρα από παραστρατιωτικούς «Μομπόντο» εναντίον φορτηγού που μετέφερε κυρίως εμπόρους της φυλής Τέκε κοντά στο χωριό Μουλούνου, στην περιοχή Κουάμουθ (επαρχία Μάι-Ντόμπε), βορειοανατολικά από την πρωτεύουσα Κινσάσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δράστες της επίθεσης κατόπιν έβαλαν φωτιά στο όχημα», αναφέρει η HRW σε κείμενο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό της.

Τον Ιούνιο του 2022 ξέσπασε σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη της φυλής Τέκε, που θεωρούν τους εαυτούς τους γηγενείς και ιδιοκτήτες χωριών κατά μήκος του ποταμού Κονγκό, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων, και μέλη της φυλής Γιάκα, που εγκαταστάθηκαν εκεί μεταγενέστερα.

«Η σύγκρουση κλιμακώθηκε με γενικευμένη βία, αφού πολλοί αγρότες, κυρίως Γιάκα, απέρριψαν την αύξηση των δικαιωμάτων χρήσης της γης που τους ζητούν παραδοσιακά οι φύλαρχοι Τέκε», εξηγεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομάδες που αυτοαποκαλούνται Μομπόντο «στρατολογούν κυρίως μέλη των λεγόμενων ‘μη γηγενών’ κοινοτήτων, των Γιάκα, Σούκου, Εμπάλα, Εντίνγκα και Σόγκο» κι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον «χωριών των Τέκε» χρησιμοποιώντας «ματσέτες, ακόντια, κυνηγετικά τουφέκια και στρατιωτικά τουφέκια εφόδου», συνεχίζει η ΜΚΟ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΛΔ Κονγκό διεξήγαγαν επιχειρήσεις, τις πιο πρόσφατες τον Μάιο, αλλά «δεν κατάφεραν να τερματίσουν τη βία», διαπιστώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν «εκατοντάδες» θανάτους και ανάγκασαν «χιλιάδες» ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Η ανασφάλεια εμποδίζει πολλούς μαθητές να υποβληθούν στις εξετάσεις του τέλους της [σχολικής] χρονιάς», ενώ η εγγραφή ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους δεν έχει καν αρχίσει, αναφέρει η ΜΚΟ.

Η HRW υπενθυμίζει πως στα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση δημιούργησε «επιτροπή έρευνας για να ερευνηθούν καταχρήσεις από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας».

Όμως, επισημαίνει, «εκατοντάδες δράστες επιθέσεων που παραδόθηκαν μεταφέρθηκαν σε κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης χωρίς καν να ελεγχθεί το προφίλ τους».

Επιπλέον, «η κυβέρνηση ανέθεσε σε ορισμένα πρόσωπα –που περιγράφονται ως ‘ηθικοί αυτουργοί’ της διακοινοτικής βίας σε επικήρυξη της αστυνομίας– να μεσολαβήσουν ανάμεσα σε κοινότητες σε διένεξη και να βοηθήσουν να αφοπλιστούν παραστρατιωτικοί Μομπόντο».

«Αντί να δοθεί τέλος στα εγκλήματα, η έλλειψη λογοδοσίας για τους φερόμενους ως δράστες και υποκινητές εγκλημάτων βαθαίνει τη δυσπιστία μεταξύ κοινοτήτων και οδηγεί σε νέες φρικαλεότητες», προειδοποιεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης