Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη θα ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών φέτος με τη συγκρότηση μιας οργανωτικής επιτροπής υψηλού επιπέδου, ανέφερε σήμερα, σε μια προσπάθεια να αρθεί ένα αδιέξοδο που διαρκεί για ένα χρόνο και θέτει σε κίνδυνο την επαναφορά των ένοπλων συρράξεων.
Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμπντουλάγι Μπατίλι τόνισε ότι η επιτροπή θα συγκεντρώσει εκπροσώπους πολιτικών θεσμών, πολιτικούς και φυλετικούς ηγέτες, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, αξιωματούχους ασφαλείας και άλλους.
«Η πολιτική τάξη της Λιβύης διέρχεται μια μεγάλη κρίση νομιμότητας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι περισσότεροι θεσμοί έχασαν τη νομιμοποίηση τους πριν από χρόνια», είπε, αναφερόμενος στην ανάγκη για διεξαγωγή εκλογών.
Η Λιβύη βιώνει ένα μικρό χρονικό διάστημα ειρήνης μετά την εξέγερση του 2011, με τη στήριξη του ΝΑΤΟ, που ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι. Η χώρα χωρίστηκε το 2014 μεταξύ αντίπαλων παρατάξεων – μια στο δυτικό και η άλλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας – με την τελευταία μεγάλη σύγκρουση να τερματίζει το 2020 με κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, η πολιτική διαδικασία για την επίλυση της σύγκρουσης έχει σταματήσει μετά την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021 λόγω διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής κύριων υποψηφίων.
Το κοινοβούλιο με έδρα το ανατολικό τμήμα της χώρωρας, η Βουλή των Αντιπροσώπων, εν τω μεταξύ ανέφερε ότι η προσωρινή κυβέρνηση ενότητας, που εγκαταστάθηκε μέσω μιας διαδικασίας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ στις αρχές του 2021, δεν είναι πλέον έγκυρη και δημιούργησε μια αντίπαλη διοίκηση πέρυσι.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραιτηθεί μέχρι να διεξαχθούν εκλογές και οι προσπάθειες ένοπλων ομάδων που ευθυγραμμίζονται με την αντίπαλη διοίκηση να την απομακρύνουν από την Τρίπολη με τη βία απέτυχαν.
Οι συνομιλίες από πέρυσι επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια να πείσουν τα δύο νομοθετικά όργανα της Λιβύης που είναι διεθνώς αναγνωρισμένα να συμφωνήσουν σε συνταγματικούς κανόνες που θα επέτρεπαν τη διεξαγωγή εκλογών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία εξελέγη το 2014 για τετραετή θητεία, εξέδωσε μονομερώς μια συνταγματική τροποποίηση αλλά χωρίς υποστήριξη από το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο προέκυψε από ένα προηγούμενο κοινοβούλιο που εξελέγη το 2012.
Ο Μπατίλι είπε ότι η συνταγματική τροποποίηση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν αμφιλεγόμενη στη Λιβύη, δεν αφορούσε επίμαχα ζητήματα όπως η το δικαίωμα συμμετοχής υποψηφίων και δεν συμπεριέλαβε χρονοδιάγραμμα για εκλογές.
Η τελευταία μεγάλη διεθνής προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο, μέσω ενός πολιτικού φόρουμ του 2020, οδήγησε στον σχηματισμό της τρέχουσας προσωρινής κυβέρνησης και στον οδικό χάρτη για τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, αλλά ματαιώθηκε από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες.