Η στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάλι, η εντολή της οποίας αποφασίστηκε την 8η Μαΐου από τους 27 να μην ανανεωθεί, επισημοποίησε την αποχώρησή της, 11 χρόνια αφού αναπτύχθηκε στη χώρα του Σαχέλ, η οποία σπαράσσεται από τη βία τζιχαντιστών, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η EUTM (European Union Training Mission) αναπτύχθηκε το 2013, για να παρέχει εκπαίδευση και συμβουλές στις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, καθώς η χώρα έχει βρεθεί από το 2012 αντιμέτωπη με εξάπλωση της τζιχαντιστικής απειλής. Είχε φθάσει να διαθέτει έως και 700 μέλη, από περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, προτού σταδιακά μειώσει το προσωπικό της, με φόντο τις διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και στους δυτικούς συμμάχους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΕ αποφάσισε να μην ανανεώσει την εντολή της αποστολής αυτής, λαμβάνοντας υπόψη «την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία διά της βίας το 2020 στο Μάλι γύρισε την πλάτη στην αντιτζιχαντιστική συμμαχία με τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους της και έχει στραφεί στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.

Επίσημη τελετή για την αποχώρηση των Ευρωπαίων εκπαιδευτών οργανώθηκε χθες στο αρχηγείο της αποστολής, στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι, ανέφερε η EUTM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο μέλη της αποστολής έχασαν τη ζωή τους από το 2013: Πορτογάλος στρατιωτικός σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον στρατώνα στην Μπαμακό το 2017· και Ισπανός στρατιωτικός σκοτώθηκε το 2018 κοντά στην πόλη Σεβαρέ (κεντρικά), σύμφωνα με την EUTM.

Η ΕΕ λέει πως η αποστολή της εκπαίδευσε 20.000 στρατιωτικούς του Μάλι σε 11 χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης