Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, στο τέλος της συνόδου κορυφής της MED-9 στην Κύπρο, αναφέρθηκε στα κύρια θέματα που συζήτησε με τους ομολόγους της των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τη διοργάνωση τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πιο αναλυτικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Μεσανατολικό δεν θα μπορούσε να μην είναι στο επίκεντρο της συζήτησής μας, των εργασιών μας. Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η παρουσία του Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Πρόκειται για έναν πολύτιμο συνομιλητή, σε ό,τι αφορά τη μετριοπάθεια και την αναζήτηση της ειρήνης. Χωρίς τη συμβολή της Ιορδανίας, η πρωτοβουλία της Ιταλίας Food for Gaza δεν θα ήταν εφικτή. Ο βασιλιάς έχει κάποιες σαφώς ενδιαφέρουσες ιδέες, και η Ιταλία εγγυήθηκε την στήριξή τους.

Παράλληλα, η Μελόνι πρόσθεσε ότι με τους συναδέλφους της στη MED-9, το κύριο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από το πώς μπορεί να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στον Λίβανο και η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Παράλληλα, έγινε αναφορά στο πώς μπορεί παρασχεθεί η καλύτερη δυνατή βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό. «Είναι όλες προϋποθέσεις για μια μόνιμη λύση του Μεσανατολικού. Γνωρίζουμε όλοι την αρχή των δυο λαών και δυο κρατών», δήλωσε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ιταλική κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την υπόθεση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο. Οι Ιταλοί στρατιώτες που συμμετέχουν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (Unifil), όπως και στη διμερή, Mibil, παρέχουν πολύτιμο έργο και βασικής σημασίας για την σταθεροποίηση της περιοχής. Όπως γνωρίζετε, το στρατηγείο της αποστολής Unifil και δυο ιταλικές βάσεις επλήγησαν από βολές των ισραηλινών δυνάμεων. Ως Ιταλία, δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε, εκ νέου, τα όσα συνέβησαν. Είναι απαράδεκτα, παραβιάζουν τα όσα ορίζει το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ. Όπως ξέρετε, η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στις αρχές του Ισραήλ. Μαζί με τους συναδέλφους της Γαλλίας και της Ισπανίας αποφασίσαμε να συνυπογράψουμε κοινή δήλωση επί του θέματος αυτού. Και με τους συναδέλφους, εργαζόμαστε για να σχεδιάσουμε, πάντα σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας της G7 (Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη), μια πρωτοβουλία -μαζί και με τις χώρες που δραστηριοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια- για την υλοποίηση των προσπαθειών μας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, η Τζόρτζια Μελόνι τόνισε από την Πάφο:

«Αναφερθήκαμε στη Μεσόγειο και θέλω να ευχαριστήσω την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ότι προέβλεψε έναν Επίτροπο που να ασχολείται με ένα θέμα τόσο βασικής σημασίας, ιδίως και για την Ιταλία. Αποτελεί στρατηγικής σημασίας προτεραιότητα και προσβλέπουμε με μεγάλη προσοχή στο μελλοντικό Σύμφωνο για τη Μεσόγειο, το οποίο εμπνέεται από μια νέα, ισότιμη προσέγγιση της ΕΕ προς τις νότιες χώρες με τις οποίες γειτνιάζει. Μια προσέγγιση που η Ιταλία έχει πράξει και η οποία συνδέεται στενά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Τα τελευταία δυο χρόνια η ΕΕ άλλαξε προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, χάρη και στη δουλειά της MED-9 και στην Ιταλία. Τα στοιχεία λένε ότι η νέα αυτή προσέγγιση είναι αποτελεσματική. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι, αποφασιστικοί, να καταπολεμήσουμε με όλο και πιο αποφασιστικό τρόπο τη μαζική, παράνομη μετανάστευση. Όπως και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εντελώς καινοτόμο αυτή συνεργασία, με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Σε λίγες ημέρες θα αρχίσει, πιθανώς, να εφαρμόζεται το πρωτόκολλο συνεργασίας της Ιταλίας με την Αλβανία το οποίο, πλέον, όλοι γνωρίζουν. Επιθυμεί να αποτελέσει μια λύση καινοτομίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων, κάτι πολύ σημαντικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά, τέλος, με την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός δήλωσε:

«Μιλήσαμε και για ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, στο βασικής σημασίας αυτό θέμα για την Ευρώπη, θεωρώ ότι ήρθε η στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Πρέπει να γίνουμε πιο αυτόνομοι, να απλουστεύσουμε τους κανόνες μας, να δώσουμε νέα ώθηση στις επενδύσεις -ιδίως τις ιδιωτικές- να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της άμυνας, της γεωργίας. Γνωρίζουμε τους στόχους μας, τώρα πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να τους πετύχουμε, με ποιους πόρους και ποια μέσα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης