Πριν καλά-καλά κοπάσει ο θόρυβος που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι οι ιθύνοντες της ΒΡ επεξεργάστηκαν ψηφιακά (με το γνωστό πρόγραμμα Photoshop) τις εικόνες από την πορεία των εργασιών στον Κόλπο του Μεξικού, ώστε να φαίνεται ότι αυτές πάνε καλύτερα από ό,τι συνέβαινε στην πραγματικότητα, μια νέα αποκάλυψη έρχεται να δώσει άλλο ένα «χαστούκι» στη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία.

Αυτήν τη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες του τμήματος θαλασσίων επιστημών του πανεπιστημίου της Νότιας Αλαμπάμα, είπαν στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι η ΒΡ επιχειρεί να εξαγοράσει τη σιωπή των επιστημόνων και των καθηγητών πανεπιστημίου σχετικά με τα όσα θα προκύψουν από τις έρευνές τους στον Κόλπο.

Ο Κάρι Νέλσον, επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Καθηγητών, σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται πραγματικά για μία τεράστια προσπάθεια καθ’ ολοκληρίαν εξαγοράς της σιωπής του Πανεπιστημίου».

Η ΒΡ ανακοίνωσε ότι προσέλαβε περισσότερους από δέκα ερευνητές «με ειδίκευση στους πόρους του Κόλπου του Μεξικού», σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου που επικαλείται το BBC. Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, που πρότεινε η ΒΡ στους επιστήμονες, αντίγραφο του οποίου άφησε να εννοηθεί ότι διαθέτει το BBC, απαγορεύεται στους ερευνητές να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιούν για λογαριασμό της. Επιπλέον, απαγορεύεται να κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τουλάχιστον τρία χρόνια ή μέχρι η κυβέρνηση να δώσει την τελική έγκρισή της στο πρόγραμμα αποκατάστασης του Κόλπου του Μεξικού.

Ο Μπομπ Σιπ, επικεφαλής του τμήματος θαλασσίων επιστημών του πανεπιστημίου της Νότιας Αλαμπάμα, δήλωσε: «Ήρθαν (δηλαδή οι άνθρωποι της ΒΡ) σε επαφή μαζί μου και μου είπαν ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του τμήματός μας στην ανάπτυξη του καλύτερου δυνατού προγράμματος αποκατάστασης της καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα. Θέσαμε κάποιους βασικούς κανόνες: ότι θα διατηρήσουμε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων για όλες μας τις έρευνες, τη διαφάνεια και την ελευθερία να μοιραστούμε τα δεδομένα αυτά και με άλλους ερευνητές, αλλά και έλεγχο από συναδέλφους μας. Δεν ξαναήρθαν ποτέ σε επαφή μαζί μας».

Από την πλευρά της η ΒΡ αρνήθηκε ότι επέβαλε «περιορισμούς στην κοινοποίηση των επιστημονικών δεδομένων από τους ερευνητές». Αντίστοιχη, βέβαια, ήταν η αρχική αντίδραση και στην αποκάλυψη της χρήσης Photoshop σε εικόνες από τον Κόλπο του Μεξικού, την οποία αργότερα παραδέχτηκε…

Διαβάστε επίσης:
Καταιγίδες παντού για την ΒΡ, 23 Ιουλίου 2010, 11:36