Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι καιρός να μεταρρυθμιστεί, ώστε να αντανακλά την πραγματική κατανομή της ισχύος στον κόσμο τον 21ο αιώνα, δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Χρειαζόμαστε μια νέα μέθοδο εργασίας για να λύνουμε προβλήματα. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια μεταρρύθμιση που να αντανακλά την πραγματική ισχύ στον κόσμο καλύτερα απ’ ό,τι η σημερινή κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκκληση περιέχεται στη σύνοψη των εισαγωγικών παρατηρήσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου σε μια συνάντηση με τους ομολόγους της από τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ιαπωνία, η οποία δόθηκε στους δημοσιογράφους από τη γερμανική αντιπροσωπεία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ συνετά» πρόσθεσε η Μέρκελ, σύμφωνα με τη σύνοψη αυτή. «Πρέπει να βρούμε συμμάχους για να επιτύχουμε τον στόχο μας για μεταρρύθμιση» τόνισε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του κόσμου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με θέμα την παγκόσμια ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, το ισχυρότερο σώμα του ΟΗΕ, έχει 15 μέλη, τα πέντε από τα οποία είναι μόνιμα. Έχει τη δυνατότητα να εκδίδει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις επιβάλλοντας κυρώσεις ή επιτρέποντας την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή των αποφάσεών του.

Τα 10 μη μόνιμα μέλη εκλέγονται για διετείς θητείες από τη Γενική Συνέλευση.

Η Βρετανία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, σημαντικοί σύμμαχοι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν δικαίωμα βέτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Βραζιλία υποστηρίζουν πως ο κόσμος είναι πολύ διαφορετικός απ’ αυτό που ήταν το 1945 και πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αντανακλά αυτό το γεγονός.

Η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι οποίες είναι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και από τις κορυφαίες χώρες που συνεισφέρουν στα Ηνωμένα Έθνη, υποστηρίζουν πως τους αξίζουν μόνιμες έδρες στο Σ.Α.

«Το κλίμα είναι πως όχι μόνο εμείς οι τέσσερις, αλλά και πολλοί άλλοι δεν συμφωνούν με τη δομή και τη μέθοδο εργασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας» επεσήμανε η Μέρκελ στους άλλους ηγέτες. «Θέλουμε θα πάρουμε και άλλους μαζί μας για να επιτύχουμε μια σύγχρονη λειτουργική δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας που να αρμόζει στον 21ο αιώνα» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ συνάντησε την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για να συζητήσουν για την κοινή υποψηφιότητά τους.

Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορούν πάντως να μπλοκάρουν οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις. Η Βρετανία και η Γαλλία λένε πως υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου. Οι ΗΠΑ την έχουν επίσης υποστηρίξει με επιφυλάξεις. Διπλωμάτες του ΟΗΕ διατείνονται πως η Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η Ρωσία είναι κυρίως οι χώρες που αντιτίθενται στην ιδέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης